Verantwoord gebruik vangeperfluoreerde chemicaliën
Gore Fabric's doel en stappenplan voor het elimineren van verontreinigende PFC's

Als onderdeel van haar toezegging om de ecologische voetafdruk van het produceren van kledingstukken te verkleinen en tegelijkertijd een hoogwaardige kwaliteit en duurzaamheid te bieden, heeft Gore Fabrics als doel gesteld dat verontreinigende PFC's uit de levenscyclus van de kledingproductie worden gehaald.

Gore Fabrics wil verontreinigende PFC's elimineren uit haar kledingproductie. Dit is een belangrijke mijlpaal in een langetermijnplan, waarbij we constant de ecologische voetafdruk van onze producten proberen te verkleinen gedurende hun volledige levenscyclus. Door een intensief innovatieprogramma te implementeren, werkt Gore aan de eliminatie van verontreinigende PFC's uit duurzame waterafstotende behandelingen (DWR) en membraanproductieprocessen als een twee-stappen-benadering:

  • Aan het eind van 2020 elimineert Gore Fabrics alle verontreinigende PFC's uit haar laminaat-consumentzendingen, wat overeenkomt met zo'n 85% van alle producten in de markt. Dit betreft zowel jassen als schoenen, handschoenen en accessoires.
  • Tussen 2021 en 2023 zal Gore Fabrics alle verontreinigende PFC's verwijderen uit de overige laminaat-consumentzendingen, maar zal Gore Fabrics ook producten blijven leveren die wel voldoen aan de specifieke kwaliteitseisen.

Om deze doelen te behalen, moet Gore Fabrics een substantieel innovatieprogramme starten, inclusief een samenwerking met leveranciers om nieuwe DWR-behandelingen te ontwikkelingen en om verontreinigende PFC's te elimineren die aanwezig zijn in de verwerkingshulpmiddelen die door de leveranciers van Gore Fabrics gebruikt worden om PTFE te produceren.

Lees het persbericht.

Lees de samenvatting.

Lees het volledige document.

Lees de update van het jaarlijks PFCec rapport 2017.

Lees de update van het jaarlijks PFCec rapport 2018.

Gore blijft zich inzetten voor buitenkleding met de optimale combinatie van hoge technische prestaties en duurzaamheid. Door het ambitieuze doel te stellen om verontreinigende PFC's te elimineren uit alle kledingproducten, onderstrepen wij onze jarenlange toezegging aan het verbeteren van het milieuprofiel van onze producten. Samen met al onze leveranciers proberen we ons doel te behalen met behulp van een sterk innovatieprogramma dat gericht is op alle nieuwe DWR-behandelingen en membraanmaterialen.

Bernhard Kiehl

Leider in duurzaamheid van Gore Fabrics

Over PFC's

PFC's (per en gefluorideerde chemische stoffen) is een term waar geen gemeenschappelijk overeengekomen definitie voor is vastgesteld, net zoals PFAS (perfluoralkylverbindingen) meestal verwijst naar gefluoreerde verbindingen met behoorlijk verschillende fysische eigenschappen en kenmerken. Wanneer wij het dus hebben over PFC's, is het belangrijk om specifiek in te gaan op een bepaalde PFC of een bepaalde groep PFC's.

Gore heeft een aantal PFC's gekenmerkt als verontreinigend. Deze verontreinigende PFC's zijn behoorlijk gefluoreerd, zijn klein genoeg om biologisch beschikbaar te zijn en gaan lang mee. Hoewel niet alle verontreinigende PFC's schadelijk zijn, kunnen ze wel behoorlijk verspreid raken in het water, waar ze vervolgens vele generaties in teruggevonden kunnen worden. Daarom heeft Gore Fabrics doelen opgesteld om ze te elimineren uit de levenscyclus van onze kledingproducten.

PTFE is niet hetzelfde als een verontreinigende PFC. DE LAMINATEN VAN GORE ZIJN VEILIG EN MILIEUVRIENDELIJK Deze fluorpolymeer is zeer stabiel, te groot om biologisch beschikbaar te zijn, onoplosbaar in water en is niet schadelijk voor het milieu. Om die redenen betreft het geen verontreinigende PFC en kan het ook geen verontreinigende PFC worden.

Waterafstotende impregnering:

GORE-TEX-kleding is voorzien van een zogenaamde DWR-laag - een duurzaam waterafstotend polymeer - op de buitenlaag, zodat het water druppels vormt en van de bovenstof afrolt. Een DWR-laag is belangrijk, omdat het de drager comfort en bescherming biedt.

Wanneer het waterafstotende vermogen verloren gaat, is het mogelijk dat de gebruiker de kleding niet meer prettig vindt zitten en dat zijn lichaam niet meer in staat is om de juiste temperatuur te behouden, waardoor hij zijn focus en doorzettingsvermogen verliest. Tevens kunnen de eindgebruikers denken dat de kleding niet waterdicht is. Dan kan het zijn dat dergelijke producten niet langer gebruikt worden en vervangen worden door nieuwe. Met andere woorden, een slecht functionerende waterafstotende impregnering kan de negatieve milieubelasting van een kledingstuk vergroten. Dit werd bevestigd door een recente LCA-studie die in 2016 werd gepubliceerd door Gore.

De substanties die we tegenwoordig gebruiken voor onze waterafstotende impregnering zijn veilig voor de eindgebruiker en het milieu, mits ze verantwoord worden gebruikt. Gore Fabrics maakt uitsluitend gebruik van materialen die grondig zijn onderzocht door het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) en goedgekeurd zijn voor gebruik in Europa, Japan en China. Tevens moeten de materialen voldoen aan de productnormen van Noorwegen.

In 2016 maakte Gore bekend dat zij zich wil gaan richten op een nieuw DWR-aanbod. Deze DWR-laag zal vrij zijn van verontreinigende PFC's. De nieuwe producten worden ontworpen voor de typische outdoorconsument en voor gebruiksdoeleinden waarbij de hoge prestatie en de duurzaamheid van de huidige kortdurende PFC-oplossingen niet volledig benut zijn, bijvoorbeeld in het geval van een dag wandelen of skiën waarbij gebruik wordt gemaakt van een skilift. Volgens de planning zijn deze producten beschikbaar tijdens het herfst/winterseizoen van 2018.

Kom meer te weten over de toekomstige investeringen van Gore in waterafstotende oplossingen.

Membraan van ePTFE

Middenin het GORE-TEX-textiel bevindt zich een extreem dun membraan dat langdurig waterdicht, winddicht en ademend is. Gore Fabrics gebruikt ePTFE (een geëxpandeerde vorm van PTFE) voor het vervaardigen van dit membraan.

PTFE is een fluorhoudend polymeer. Fluorhoudende polymeren zijn extreem waardevolle materialen met unieke eigenschappen die gebruikt kunnen worden voor hoogwaardige producten. Zo bevordert het gebruik van fluorhoudende polymeren de levensduur van een product, terwijl het voor minder milieubelasting zorgt. Fluorpolymeren zijn familie van de hoogwaardige kunststoffen die afwijken van de behandelingen waarmee producten water- en olieafstotend worden gemaakt.

Op basis van een brede wetenschappelijke consensus wordt PTFE als milieuvriendelijk gezien. Deze fluorpolymeer is traag, onoplosbaar in water, extreem stabiel en niet biologisch afbreekbaar. Daarom zal het nooit een bron worden van een verontreinigende PFC.

Een duidelijk onderscheid tussen verontreinigende PFC's en PTFE zal een hoop onduidelijkheid uit de weg helpen als het aankomt op het scheiden van materialen juist wel of niet veilig zijn. Naast het bieden van een zo duidelijk mogelijk beeld aan de outdoorindustrie, geeft een duidelijke en precieze beschrijving Gore en haar klanten ook de mogelijkheid om zich meer bezig te houden met duurzame technologieën.

Bernhard Kiehl

Leider in duurzaamheid van Gore Fabrics

Geschiedenis van ePTFE

Het expansieproces werd als eerste ontdekt door Bob Gore toen hij ePTFE onder bepaalde omstandigheden snel probeerde uit te rekken. Het resultaat was een extreem sterk, microporeus materiaal met een indrukwekkende lijst eigenschappen, waaronder lage waterabsorptie en goede afwatering: geëxpandeerde polutetrafluoroethyleen ofwel ePTFE. In 1970 vroeg Gore het eerste patent in een hele reeks aan voor GORE-TEX-producten die vervaardigd zijn met Gore's kenmerkende producttechnologie.

Veelgestelde vragen

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Iedereen bij Gore wordt geacht integriteit te tonen bij alle contacten met leveranciers, klanten en belanghebbenden, evenals tegenover andere medewerkers van Gore.

Milieuverantwoordelijkheid

Gore Fabrics zet zich in om de impact op het milieu te verminderen door middel van een verantwoordelijke aanpak die we binnen onze gehele waardeketen toepassen.