Comfort is het allerbelangrijkste!

Comfort is een erg onduidelijk woord. Comfort is de afwezigheid van ongerief functionele kleding kan er, zelfs als u te maken hebt met wisselende weersomstandigheden, voor zorgen dat u zich lekker voelt door u comfort en bescherming te bieden en zo te voorkomen dat u oververhit of juist onderkoeld raakt.

Jouw microklimaat

Onze voeten transpireren veel vanwege hun grootte in vergelijking met de rest van ons lichaam. We verliezen grofweg een kwart kopje vocht per voet per dag wanneer we niks doen, terwijl we zelfs een vol kopje vocht verliezen als we druk bezig zijn in warme weersomstandigheden. Daarom is het belangrijk dat uw schoenen uw voeten comfortabel houden, of u nu een rustige of een drukke dag hebt.
Onze benen nemen 30% van ons lichaam in beslag. Dat is een veel te groot percentage om te negeren als u zich comfortabel wilt blijven voelen. Op de skipiste dragen we dezelfde broek als in de warme skihut, dus zorg ervoor dat uw broek geschikt is voor alle verschillende situaties waarin u zich op een dag begeeft.
Our torso is like one big land mass. Cold and wet in one spot, warm and dry in another. Your shoulder and lower-back regions are particularly sensitive to excessive cooling and require extra protection from the wind and cold. If you want to stay comfortable, your clothing should take these "zones" into account.
Voor uw armen is de vrijheid om te kunnen bewegen belangrijker dan warmte. Uw armen kunnen tot 7°C kouder zijn dan de rest van uw lichaam, zonder dat u dit merkt. Maar skiën of golfen in kleding die uw armen geen volledige bewegingsvrijheid bieden? Vergeet het maar.
Onze handen hebben het zwaar. Ze transpireren veel, ze worden blootgesteld aan allerlei extreme situaties en in koud weer moeten onze handen het doen met een verminderde bloedcirculatie. Geen wonder dat ze snel bevriezen. U voelt zich zoals uw handen zich voelen. ...dus houdt ten alle tijden uw handen warm en droog.
Het is gemakkelijk om te vergeten hoe weinig vet en weefsel er zit tussen de warmte van uw hersenen en de koude buitenlucht. Als u uw hoofd niet beschermt, kunt u via uw hoofd meer warmte verliezen dan de hoeveelheid warmte die uw hele lichaam kan produceren. Om die reden kan het in koude weersomstandigheden van essentieel belang zijn dat u een muts draagt.

De dunne laag lucht rondom uw lichaam, ook wel jouw microklimaat genoemd, is hetgeen wat u comfortabel houdt. Het ideale microklimaat ligt ongeveer rond de 32°C met een luchtvochtigheid van minder dan 30%. Dit is de temperatuur die voor mensen het meest prettig aanvoelt. Maar wat goed is voor uw handen, is niet altijd goed voor uw schouders. Of wat dacht u van uw benen? Als het koud is, kunnen onze armen en benen tot wel 7°C kouder zijn dan de rest van ons lichaam, zonder dat we daar direct last van hebben.

Klimaatzones

Vochtregulatie

U hebt geen controle over de omstandigheden waarin u zich begeeft, maar u hebt wel controle over het microklimaat rondom uw lichaam. De kleding die u draagt is bepalend voor warmteoverdracht en de vochtregulatie en beschermt ons tegen weersomstandigheden. Zo houdt kleding ons comfortabel.

Warmtebalans

Met andere woorden, de hoeveelheid warmte die uw lichaam produceert moet overeenkomen met de hoeveelheid die verloren gaat. Als u te warm wordt, gaat u zweten. Als u te koud wordt, gaat u rillen. U blijft het meest comfortabel als u kleding draagt met een totale winddichtheid en een maximaal ademend vermogen. De wind komt niet bij uw huid zodat u niet afkoelt, en transpiratie kan gemakkelijk ontsnappen in plaats van op de huid te blijven blijven. Tijdens intensieve activiteiten en warme weersomstandigheden kan goed geventileerde kleding ervoor zorgen dat u zoveel warmte kwijt kunt als nodig is.

Beschermende laag

Uw kleding moet u beschermen tegen de elementen. Als het dat niet kan, kan het u ook niet comfortabel houden. Wind, kou, sneeuw, regen... buitenkleding moet bescherming bieden tegen alle krachten die de natuur op u loslaat. De oplossing: een kledingsysteem met diverse lagen, die samen voor de optimale combinatie van ventilatie en waterdichtheid zorgen en u warm en droog houden.

Kledingsystemen

Veel spiermassa in combinatie met constante bewegingen zorgt ervoor dat u het gemakkelijk warm krijgt. Uw benen moeten, net als de rest van uw lichaam, warm en droog blijven als u optimaal wilt presteren. Maar omdat laagjessystemen niet altijd werken voor een broek, moet u een ademende en isolerende broek dragen die u beschermt tegen alle weersomstandigheden - en dat in één enkel kledingstuk. En net zo belangrijk: een broek moet ervoor zorgen dat uw benen volledige bewegingsvrijheid hebben.
Handschoenen vervullen een zeer complexe taak, omdat ze volledig winddicht en waterdicht moeten zijn, maar ook een maximaal ademend vermogen moeten hebben om uw handen droog en warm te houden. Ze moeten gemaakt zijn van duurzaam materiaal dat stevig genoeg is om weer en wind te kunnen weerstaan. Bovendien moeten er extra beschermingslagen in de handschoenen zitten bij de handpalmen en vingers, om slijtage te voorkomen en te zorgen voor goede grip. Maar ze moeten vooral uw vingervlugheid niet in de weg zitten.
Een goede muts houdt uw hoofd warm en droog. Hoe? Door de koude wind geen kans te geven, uzelf te beschermen tegen het weer en transpiratie te laten ontsnappen.

Als u de meest extreme weersomstandigheden en intensieve activiteiten wilt trotseren, moet u de juiste kleding dragen. Als u 15 kilometer lang in de brandende zon rent of als u juist in de bijtende wind de helling af skiet, moet u gebruikmaken van het juiste kledingsysteem.