Milieuverantwoordelijkheid

We hebben oog voor het milieu

Gore Fabrics streeft ernaar zeer integer en verantwoordelijk te handelen en doet er alles aan om te blijven voldoen aan alle toepasselijke regelgeving op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieu, evenals de normen die we vrijwillig hebben aangenomen.

Onze milieuaanpak is gebaseerd op duidelijke wetenschap, levenscyclusanalyses en de levensduur van onze producten.

Mijlpalen

Gore was een van de eerste bedrijven in de branche die een aanpak implementeerde om de ecologische voetafdruk te verminderen waarbij de levenscyclusanalyse werd ingezet als instrument om de voetafdruk te meten. We streven er voortdurend naar om de milieubelasting van onze producten en processen te verminderen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Levenscyclusanalyse
De milieubelasting van begin tot eind verminderen

Gore Fabrics spant zich voortdurend in om de milieubelasting van zijn producten te blijven verminderen. Om dit doel te realiseren maken we al meer dan 20 jaar gebruik van de Levenscyclusanalyse (LCA).

Uit de resultaten van onze LCA blijkt dat het verbeteren van de levensduur van een functionele outdoorjas of een paar bergschoenen de beste manier is om de ecologische voetafdruk ervan zo veel mogelijk te verkleinen. Daarom gaan we bij onze producten voor kwaliteit, duurzaamheid en prestaties. Met een LCA kunnen we niet alleen vaststellen hoe we concreet de milieubelasting kunnen verminderen, maar kunnen we ook aan onze partners een balans van onze ecologische voetafdruk presenteren die als bron van informatie kan dienen voor hun milieustrategie.

Belangrijkste informatie uit LCA-onderzoeken van Gore Fabrics

Uit onze LCA-onderzoeken met een kenmerkende GORE-TEX-jas en een paar functionele bergschoenen blijkt dat de lange levensduur van onze producten de enige en meest bepalende factor is voor het verminderen van de milieubelasting ervan. Met andere woorden, hoe langer een product kan worden gedragen, hoe kleiner de impact op het milieu per jaar is.

Wanneer we kijken naar de LCA-resultaten van een jas, zien we dat de productie en de distributie samen goed zijn voor 65% van de totale CO2-uitstoot. Onderhoud door de consument, wat goed is voor 35% van de totale CO2-uitstoot, heeft ook een grote impact, terwijl de impact van het weggooien van de jas – met een CO2-uitstoot van minder dan 1% – eigenlijk als verwaarloosbaar kan worden beschouwd.

Het LCA-onderzoek met een paar functionele bergschoenen bevestigde deze bevindingen: de productie en distributie zijn samen goed voor 77% van de totale CO2-uitstoot en het weggooien van de schoenen produceert slechts een uitstoot van minder dan 2%.

Wat is LCA?

De levenscyclusanalyse (LCA) is een wereldwijd gestandaardiseerd instrument (DIN EN ISO 14040) waarmee de ecologische voetafdruk van een eindproduct kan worden gemeten. Met een LCA wordt het gehele proces beoordeeld aan de hand van een 'van wieg tot graf'-methode - van de extractie van grondstoffen, het verwerken, produceren, distribueren, gebruiken, repareren en onderhouden van materialen tot het moment dat deze worden afgedankt of gerecycled.

 

Meer informatie over de LCA-onderzoeken van Gore:

Factsheet over de levenscyclusanalyse
LCA met een functioneel GORE-TEX®-jas
LCA met een functioneel paar GORE-TEX®-bergschoenen

 

Wetenschappelijke onderbouwing voor LCA-onderzoeken van Gore Fabrics

Oeko-Institut Freiburg
Instituut voor milieu-onderzoek

Productzorg

Een belangrijk element in de productbelofte van Gore is dat we chemicaliën verantwoord en veilig gebruiken, zodat we onze medewerkers in de supply chain, de consumenten en het milieu kunnen beschermen.

We werken volgens onafhankelijke, betrouwbare normen van derden om de hoogst mogelijke kwaliteit en veiligheid van onze producten te kunnen waarborgen.

Bluesign®-systeem

In 2010 zijn alle productielocaties van Gore Fabrics gecertificeerd conform het bluesign®-systeem, een zeer strenge en uitgebreide milieu- en veiligheidsregeling voor de textielindustrie. Sindsdien promoten en implementeren we samen met onze partners het bluesign®-systeem in de gehele supply chain met het doel om laminaten van 'bluesign®-goedgekeurde materialen van Gore Fabrics' aan onze merkpartners te kunnen leveren. Dit betekent dat we in de gehele supply chain uitsluitend chemicaliën gebruiken waarvan we weten dat ze veilig zijn en waarvan de herkomst te traceren en betrouwbaar is.

Als gevolg draagt al meer dan 50% van het volume laminaat voor consumenten het bluesign®-certificaat voor goedgekeurde materialen van Gore.

Bezoek de website van bluedsign

OEKO-TEX® Standard 100

Gore Fabrics werkt als al sinds 1996 conform de OEKO-Tex® Standard 100. Dit doen we om onze consumenten vertrouwen te geven in de veiligheid van GORE-TEX- en WINDSTOPPER®-producten. We hebben de OEKO-Tex® 100 geïmplementeerd als norm voor de productveiligheid, waarbij het een vereiste is dat al onze materialen worden goedgekeurd. Daarnaast worden onze functionele Gore-stoflaminaten getest op schadelijke substanties, zodat we er zeker van zijn dat onze textiellaminaten vanuit chemisch oogpunt veilig zijn om te worden gedragen. In januari 2015 werd de divisie Gore Fabrics uitgeroepen tot 'Bedrijf van de maand' door OEKO-Tex® Standard 100 ten verdienste van ons milieuprogramma en ons leiderschap in het gebruik en de toepassing van levenscyclusanalyses.

Bezoek de website van OEKO-TEX®

Higg Index

Gore is een van de leden die de Sustainable Apparel Coalition (SAC) mede heeft opgericht. Een van de voornaamste activiteiten van de SAC is het ontwikkelen, promoten en gebruiken van de Higg Index. Met het oog op eindproducten vormt de Higg Index een geloofwaardige, gestandaardiseerde bron van informatie over de impact op het milieu en de maatschappij van een eindproduct, waardoor een product een speciaal label kan krijgen of waardoor er specifieke informatie over het product op internet wordt geplaatst voor eindgebruikers.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Iedereen bij Gore wordt geacht integriteit te tonen bij alle contacten met leveranciers, klanten en belanghebbenden, evenals tegenover andere medewerkers van Gore.

Verantwoord gebruik vangeperfluoreerde chemicaliën

Fluormaterialenhebben zeer diverse fysieke en unieke eigenschappen.Veel van deze chemicaliën worden gebruikt in industriële toepassingen en in de voedselindustrie.