Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Verantwoord en integer handelen

Wij bij Gore geloven in eerlijk en ethisch zakendoen. Iedereen binnen onze onderneming wordt geacht integriteit te tonen bij alle contacten met leveranciers, klanten en belanghebbenden, evenals tegenover andere medewerkers van Gore.

Gedragscode van Gore

We willen voldoen aan de behoeften van onze klanten door middel van innovatieve, betrouwbare producten en we willen een positieve bijdrage leveren aan de gemeenschap waarin we werken en wonen.

Langetermijndenken is bij ons een traditie. We nemen dan ook beslissingen die op één lijn liggen met dit concept. Deze waarden vormen het fundament van onze bedrijfscultuur. Ter ondersteuning van deze waarden, die in lijn zijn met branchespecifieke voorschriften, hebben we de 'Gore Fabrics Richtlijnen voor maatschappelijke verantwoordelijkheid' opgesteld. Hierin staan onze verwachtingen ten aanzien van rechtvaardige werkvoorschriften, positieve werkomgevingen, naleving van wettelijke verordeningen, milieuverordeningen en regelgeving op het vlak van andere onderwerpen. We verwachten niet alleen dat deze richtlijnen worden nageleefd binnen Gore Fabrics, maar ook dat onze leveranciers, zakenpartners, distributeurs en andere vertegenwoordigers ditzelfde niveau van maatschappelijke verantwoordelijkheid hoog in het vaandel hebben staan.

De Gore Richtlijnen voor maatschappelijke verantwoordelijkheid downloaden

Bij Gore zijn we trots op onze cultuur en zijn we ons ervan bewust dat deze erg belangrijk is om successen te kunnen behalen als bedrijf. Door een omgeving te creëren waarin mensen zich gemotiveerd en betrokken voelen en hun werk met plezier doen, kunnen we beter ons potentieel benutten en innovatieve producten maken die echt een verschil maken in de wereld.

Terri Kelly

CEO van W. L. Gore & Associates

Maatschappelijk ondernemen

Onze collega's ondersteunen wereldwijd vele maatschappelijke projecten. De meeste van deze projecten zijn een initiatief van de medewerkers. Individuele initiatieven passen bij de cultuur van Gore en Gore ondersteunt deze projecten. Een selectie van deze projecten worden op deze pagina op een rijtje gezet.

Ondersteuners van milieu-educatie in de VS: Friends of Camp Colton (FCC)

Friends of Camp Colton (FCC) is een fondsenwervende non-profit-organisatie die is opgericht ter ondersteuning van de milieuprogramma's en educatieve initiatieven van Camp Colton. Camp Colton is het ervaringsgerichte milieu-educatieve programma van het schooldistrict Flagstaff (Arizona) Unified.

In 2014 werd Gore de voornaamste sponsor van de jaarlijkse Agassiz Uphill-race in Flagstaff. Deelnemers strijden tegen elkaar om fondsen te vergaren voor de FFC-organisatie. Op de echte “we zitten allemaal in hetzelfde schuitje”-wijze hielpen medewerkers uit verscheidene divisies bij het organiseren van de race. De race leidde tot een beoogde stijging van de fondsenwerving met 40%, wat in totaal neerkwam op $30.000.

 

United Way: levens verbeteren in de VS

United Way heeft een visie over een wereld waarin alle individuen en gezinnen hun menselijk potentieel benutten door middel van onderwijs, een stabiel inkomen en een gezond leven. De organisatie verbetert levens door het mobiliseren van de zorg in gemeenschappen voor het algemeen belang. Gore is een actieve deelnemer aan het United Way-programma. In 2014 droegen onze medewerkers ongeveer $ 650.000 bij aan de non-profitorganisatie in de Verenigde Staten. Net als in de afgelopen meer dan 15 jaar heeft Gore alle bijdragen tussen $ 25 en $ 10.000 verdubbeld, waardoor het totale bedrag in 2014 neerkwam op meer dan $1,3 miljoen. “Gore geeft tijdens de hele campagne ondersteuning aan goede doelen die de collega's na aan het hart liggen en hulp bij het aanpakken van de oorzaken achter een aantal van de grootste problemen in onze gemeenschappen”, aldus Kent Smith, die in 2014 samen met Cindy George en Dave Holsten de clustercampagne in het oosten organiseerde. De United Way-beweging heeft raakvlakken met de beide grote vestigingsclusters van Gore in de Verenigde Staten: Gore behoort tot de grootste bedrijfsdonateurs in Flagstaff, Arizona, terwijl United Way uit Delaware vorig jaar zijn erkentelijkheid uitte voor de giften in onze Oost-Amerikaanse vestigingen die gedurende een periode van vier jaar met 94 procent waren gestegen.

Het Chesapeake Wilderness Institute (CWI)

Het Chesapeake Wilderness Institute-programma is een educatief wildernisprogramma met verblijf in de buitenlucht dat tot doel heeft om leerlingen onder te dompelen in de natuur. Gore is een sponsor van CWI in NorthBay, VS, een intensieve ervaring van 5 dagen/4 nachten waarbij vaardigheden in de wildernis worden gecombineerd met karaktervorming. NorthBay daagt leerlingen uit om hun eigen wereld en de grotere wereld om hen heen eens te bekijken. Aan de hand van de ruige wildernis als leermiddel worden leerlingen aangemoedigd kritisch na te denken over de manier waarop hun houdingen en handelingen hun “buiten”-gemeenschap en hun toekomst beïnvloeden. Tijdens hun week in NorthBay doen leerlingen op basis van vragen onderzoek naar de ecosystemen van Chesapeake Bay. Hierdoor worden ze dan weer gestimuleerd om keuzes te maken over wat ze zien en meemaken in hun omgeving. Dit geeft ze een nieuw perspectief op hun dagelijks leven en leren ze dat het belangrijk is om positieve keuzes te maken.

Shenzhen, China: steun voor een staatsschool in de Guizhou-provincie

Als het gaat om maatschappelijke verantwoordelijkheid spelen de Shenzhen-collega's een actieve rol. Om hun inzet te tonen, hebben ze een “liefdadigheidscomité” ingesteld dat diverse langdurige initiatieven onder zijn hoede heeft, zoals het planten van bomen, schoonmaken van bergen en een “inzamelsysteem voor gebruikte kledingstukken” die aan armen worden gedoneerd.

Het aandachtspunt van het liefdadigheidsprogramma is het ondersteunen van scholen in arme gebieden. Sinds 2013 werkt de Shenzhen-fabriek samen met een school in een afgelegen gebied die op een afstand van 4 uur rijden van de volgende stad ligt. Vivian Yang, collega in Shenzhen, licht toe: “Met de verstedelijking trekken duizenden jonge mensen naar de stad, terwijl ze hun kleine kinderen achterlaten bij hun grootouders in de dorpen. Volgens schattingen worden er bijna 20 miljoen kinderen achtergelaten in China. Dit is een maatschappelijk probleem geworden.” De leerlingen waren zeer blij met de donaties die ze kregen, zoals schooltassen, schoolspullen, pennendozen, kaarten, boeken en sportmateriaal. Gore is nu van plan om de samenwerking te intensiveren door het organiseren van interactieve activiteiten zoals muziek-, sport- of taaltrainingen.

Collega Simon Liao merkt op: “Doordat we de scholen bezoeken, krijgen we een beeld van de kinderen en leraren die van onze steun gebruikmaken. En door deze interactie kunnen de leerlingen heel veel nieuwe informatie vergaren, wat hun beeld van de wereld vergroot.”

Mountain Forest-project in de Alpen

Gore is betrokken geweest bij het Mountain Forest-project in de Beierse Alpen. Bij dit project zijn ongeveer 6000 jonge bomen geplant en is drie kilometer aan bospaden gelegd of verlegd. Gore heeft zijn medewerkers sinds 2009 de kans geboden om actief betrokken te raken bij milieubescherming en natuurbehoud. Tot wel 30 geïnteresseerde collega's komen jaarlijks samen voor een vierdaags werkproject onder de begeleiding van een expert. Dit project wordt georganiseerd door medewerkers van Bergwaldprojekt e.V., een liefdadige instelling die al bijna 20 jaar vrijwilligerswerk organiseert voor natuurbehoud in Duitsland.

Groene en milieuvriendelijke wandeltocht in China: campagne “Maak Hemels Meer schoon”

In september 2014 nam filantroop Shiyilang klanten van GORE-TEX-producten en natuurfotograaf Geng Dong mee naar Nam Co om mee te doen aan een “Maak Hemels Meer schoon”-campagne en bij te dragen aan de bescherming en het behoud van het milieu in het Damxung-gebied. Hiervoor werd een groene en milieuvriendelijke wandeltocht georganiseerd.

Tijdens deze 6-daagse tocht wandelde het team door ongerepte wouden, werd een religieuze plek verkend, afval opgeraapt in het Hemelse Meer-gebied en werden milieuvriendelijke verwarmingsbenodigdheden en schoolspullen naar de Nam Co Township Center Primary School (lagere school in Nam Co) gebracht. Het team verspreidde ook tweetalige brochures (Chinees en Tibetaans) over milieubescherming onder toeristen en de lokale bevolking. Het doel was om het concept van verantwoordelijkheid voor het milieu aan allerlei toeristen te presenteren en ook om meer begrip bij Tibetanen te kweken. Hun acties kregen veel bijval van de lokale overheid en het team werd beloond met de titel “Pioneer in Environmental Protection” (pionier voor milieubehoud) door het Bureau Milieubescherming van het district Damxung.

“Bike to Work”-project doneert aan lokale liefdadigheidsinstellingen

2015 is het 10-jarige jubileumjaar van “Bike to Work” (fiets naar je werk). Sinds het begin van 2005 doneert Gore 10 cent voor elke kilometer die een collega in Duitsland naar zijn werk fietst. Tussen 2006 en 2014 fietsten onze collega's meer dan 410.000 km, zodat meer dan 41.000 euro kon worden gedoneerd aan lokale liefdadigheidsprojecten, zoals het Salberghaus in Putzbrunn of het Caritas kinderdorp in Irschenberg, beide in Duitsland. Het doel voor 2015 is 90.000 km om uit te komen op een totaalbedrag van 50.000 gedoneerde euro's.

Gore ondersteunt het Bird’s Nest-project van Arc'teryx

In 2013 heeft Gore opnieuw maatschappelijke projecten gesteund, zoals de wereldwijde 'Bird's Nest'-campagne van de fabrikant Arc'teryx Vrijwilligers van Globetrotter in Cologne (Duitsland) hebben een weekend lang regenponcho's gemaakt voor daklozen, met restanten van GORE-TEX-laminaat dat over was van de productie van GORE-TEX-jassen door Arc'teryx in Vancouver (Canada). De water- en winddichte poncho's zijn overgedragen aan het Gulliver-project, voor de distributie onder de daklozen in Cologne.

Milieuverantwoordelijkheid

Gore Fabrics zet zich in om de impact op het milieu te verminderen door middel van een verantwoordelijke aanpak die we binnen onze gehele waardeketen toepassen.

Verantwoord gebruik vangeperfluoreerde chemicaliën

Fluormaterialenhebben zeer diverse fysieke en unieke eigenschappen.Veel van deze chemicaliën worden gebruikt in industriële toepassingen en in de voedselindustrie.