ONZE STRENGE TESTNORMEN

Of het nu gaat om de waterdichtheid van jassen, schoeisel en handschoenen uit het originele GORE-TEX productassortiment of om het ademend vermogen van jassen en handschoenen uit het GORE-TEX INFINIUM™ productassortiment: welke voordelen onze producttechnologieën ook bieden, je kunt er met een gerust hart van uitgaan dat aan onze strenge testnormen is voldaan.

In nauwe samenwerking met onze productiepartners - de merken die onze technologieën in hun producten verwerken - voeren we tests uit om te waarborgen dat niet alleen de laminaten, het membraan, de isolatie en voering van GORE-TEX voldoen aan onze hoge kwaliteitsnormen, maar ook de producten die gemaakt worden door die merken.

WELKE TESTS VOEREN WE UIT

Ieder product waarin onze technologie is verwerkt, is ontworpen om je de beste prestaties en het hoogste comfortniveau te bieden. Wij voeren strenge tests uit tijdens iedere stap van het proces, van de eerste innovatie in het lab tot de extreme situaties in het echte leven.

We onderscheiden drie testfases:

1. MATERIAAL & SYSTEEM

Terwijl we nieuwe producten bedenken en ons assortiment verbeteren, testen we voortdurend materialen in het laboratorium. Dankzij dit systematische proces werken we met het best denkbare uitgangspunt.

2. PRESTATIES ERVAREN DOOR MENSEN

Labtests zijn een geweldig hulpmiddel, maar alleen mensen kunnen beoordelen hoe het voelt om de producten te dragen en erin te bewegen, in verschillende omgevingen en tijdens verschillende activiteiten. Daarom is het zo belangrijk om ook tests uit te voeren met testpersonen.

3. DE BUITENTEST

Het echte leven kun je nooit perfect nabootsen. Onze sporters en deskundigen testen ieder product in de praktijk voordat het goedgekeurd wordt, of het nu ontworpen is voor gebruik op een bergtop of in een stad met veel wind.
TESTEN VAN GORE-TEX-KLEDING
Onze jassen en andere kledingproducten worden uitvoerig getest. Wanneer een kledingstuk niet voldoet aan onze hoge kwaliteitsnormen, wordt het ter aanpassing teruggestuurd naar het ontwerpteam.

DE MARTINDALE-TEST

De test waar laminaten nachtmerries van krijgen. Om de omstandigheden en het soort gebruik waarvoor dit product bedoeld is na te bootsen, wordt er langdurig en met hoge druk met wol of schuurpapier over de laminaten gewreven. Afhankelijk van hoe sterk het laminaat moet zijn, gaat het wrijven uren achter elkaar door, soms zelfs een aantal dagen.

DE KNIKTEST

GORE-TEX laminaten worden herhaaldelijk bij extreme temperaturen en uren achtereen geplet en uitgerekt. Het laminaat moet deze test doorstaan en na afloop geschikt blijken voor het beoogde doel.

DE REGENTOREN

Onze eigen weermachine. In deze doordachte testruimte worden diverse regenomstandigheden nagebootst. Met speciaal ontworpen regensproeiers op strategische plekken in de ruimte testen wij de waterdichtheid van kleding onder omstandigheden die variëren van lichte motregen tot een regenstorm.

DE COMFORTTEST

Comfort is de toestand waarin we het niet te warm en niet te koud hebben, en er een goede balans is tussen de door onszelf geproduceerde en afgegeven warmte. We vergelijken de laboratoriummetingen met het persoonlijke gevoel van comfort van onze testpersonen. Dit is een garantie voor het beste comfort voor uiteenlopende activiteiten en weersomstandigheden.

HET TESTEN VAN GORE-TEX-SCHOENEN
Elk nieuwe schoenprototype wordt in ons laboratorium op de proef gesteld. De prestaties van de combinatie van het bovenwerk, de voering met isolatie en onze laminaten moeten perfect zijn onder diverse omstandigheden. Alleen als een schoen alle tests doorstaat, wordt deze voor productie vrijgegeven.

DE DUURZAAMHEIDSTEST

De schoenen worden geplaatst op een kunstvoet en vervolgens worden hiermee honderdduizenden stappen gezet. Producten met de GORE-TEX GUARANTEED TO KEEP YOU DRY®-belofte worden op een realistische kunstvoet geplaatst en getest door tot wel honderdduizenden stappen in een waterbak te zetten. Als het ontwerp deze uitdaging niet aankan, krijgen we een melding van vochtsensoren op de modelvoet.

DE CAPILLAIRE-WERKINGSTEST

De buitenkant van de schoen mag geen capillaire werking vertonen, om te voorkomen dat water door de GORE-TEX voering in de schoen kan komen. Alleen als de schoen deze test doorstaat, voldoet deze aan onze strenge prestatienormen op het gebied van waterdichtheid. Daarom worden alle onderdelen, van het leer en de schuimvoering tot de naden en veters, getest om te garanderen dat de hele schoen naar verwachting presteert.

DE CENTRIFUGETEST

Bij deze test werken we van binnen naar buiten. Waterdichte schoenen worden met water gevuld en op hoge snelheden rondgedraaid. Hierdoor drukt het water met grote kracht tegen de binnenzijde van de schoen, zodat zelfs het kleinste lek aan het licht komt. En als er sprake is van een lek, mag de schoen niet in productie worden genomen.

DE COMFORTTEST

Alle toegepaste materialen, van de voering tot de bovenstof, dragen bij aan het uitstekende ademend vermogen en het klimaatcomfort van schoenen. Bij deze test wordt het ademend vermogen van de hele schoen gemeten, zodat we zeker weten dat alle onderdelen goed samenwerken en het juiste klimaatcomfort bieden voor alle beoogde activiteiten.

HET TESTEN VAN GORE-TEX HANDSCHOENEN
Alle handschoenen ondergaan een aantal prestatietests in onze laboratoria. Alleen als een product voldoet aan onze exacte en strenge normen. Alleen als een product slaagt voor onze strengst denkbare kwaliteitsnormen, of deze overtreft, mag het geproduceerd worden in een van de gecertificeerde fabrieken van onze partners.

DE TEST VAN HET ADEMEND VERMOGEN

Er wordt hete stoom door de handschoen gepompt, die voor en na de test wordt gewogen. Door de hoeveelheid waterdamp te meten die uit de handschoen is ontsnapt, kunnen we het ademend vermogen van de handschoen bepalen.

DE SPRAYTEST

In deze test wordt de waterafstotendheid van de bovenstof gemeten. Hoe minder waterdruppeltjes de stof binnendringen, hoe beter, want slecht beschermd textiel zuigt water op, wordt zwaar en laat warmte verloren gaan.

DE RETENTIETEST VOOR DE VOERING

Hiermee wordt gegarandeerd dat de voering en alle vingers goed vastzitten aan de handschoen, zodat ze niet losscheuren als de handschoen wordt uitgetrokken. Met deze test wordt gewaarborgd dat de vingers goed kunnen bewegen in de handschoen.

DE LEKTEST VOOR DE HELE HANDSCHOEN

Voor alle handschoenen in het originele GORE-TEX productassortiment geldt de belofte GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™ en tijdens deze test wordt gebruik gemaakt van perslucht om te controleren of de handschoen volledig waterdicht is. Als er luchtbellen in het water worden waargenomen, betekent dit dat de handschoen lek is en dus niet door de test komt.

Duurzaamheid
Een kleinere ecologische voetafdruk dankzij producten met een langere levensduur

Gore Fabrics spant zich voortdurend in om de milieubelasting van zijn producten te blijven verminderen. Om dit doel te realiseren maken we al meer dan 20 jaar gebruik van de Levenscyclusanalyse (LCA).

Uit onze LCA-onderzoeken van een jas en een paar bergschoenen blijkt dat de lange levensduur van deze producten de enige en meest bepalende factor is voor het verbeteren van de milieubelasting ervan. Met andere woorden, hoe langer een product kan worden gedragen, hoe kleiner de impact op het milieu per jaar is.

Dat is nog een reden waarom we zulke strenge testnormen hanteren. Als we producten ontwerpen waarmee je gedurende langere tijd verder kunt komen, helpen we om het milieu te beschermen waarin we allemaal zo graag actief zijn.

Lees meer over onze inspanningen waarmee we voortdurend proberen een betere toekomst te creëren voor onze planeet.