WATERDICHT, WATERBESTENDIG of WATERAFSTOTEND: WAT IS HET VERSCHIL?

Waterbestendig of waterdicht.

Waterdicht of waterafstotend.

Waterafstotend of … wacht eens even!

Die drie woorden lijken misschien precies hetzelfde te betekenen. Voor ons bestaan er echter wel degelijk duidelijke, belangrijke verschillen. En dat komt zeker doordat we, als het om bescherming tegen water gaat, andere (ja, we bedoelen ook betere) normen aanhouden dan andere merken. Op het gebied van waterbescherming weten we ontzettend veel. En die kennis delen we graag met je, want zo weet jij weer welke uitrusting het beste bij je past.

Die kennis is tegenwoordig relevanter dan ooit. Tot voor kort was alles van GORE-TEX gegarandeerd duurzaam waterdicht (en winddicht, en ademend). Maar nu, met het gloednieuwe en hypermoderne GORE-TEX INFINIUM™-assortiment, is dat veranderd. Alle artikelen uit dit assortiment zijn juist ontworpen voor die momenten waarop draagcomfort en veelzijdigheid belangrijker zijn dan de waterdichtheid. (Benieuwd naar het nieuwe assortiment? Kijk eens hier.)

Dus houd je vast en zet je schrap: we gaan ontdekken hoe GORE-TEX je tegen water beschermt.

WATERDICHT

Compromisloze bescherming tegen water. Ben je op zoek naar betrouwbare, gegarandeerde en ongeëvenaard goede bescherming tegen storm in de bergen, stortbuien in de stad en plotselinge regen bij een helderblauwe hemel? Dan moet je de waterdichte bescherming van de originele GORE-TEX-producten hebben.

Van GORE-TEX PACLITE®-kleding, met zijn lichte, dubbele laagjes ideaal voor een dag vol beweging, tot GORE-TEX SURROUND®-schoenen, speciaal ontworpen voor volledig ademend vermogen rondom de voet: de producten uit het originele GORE-TEX-assortiment houden je goed droog.

Hoe werken de producten in dit assortiment? Dankzij een scala aan innovaties waarachter tientallen jaren onderzoek en ontwikkeling schuilgaan. Van ritsen met gesloten naden tot waterafstotende behandelingen van de buitenste bovenlaag: al sinds 1976 lopen we wat waterdichtheid betreft voorop. Het kloppend hart van onze producten is het GORE-TEX-membraan. Dit magische (of nou ja, wetenschappelijke) membraan bevat per vierkante centimeter miljarden poriën. Iedere porie is 20.000 keer zo klein als een druppeltje water. Daardoor kan het water op geen enkele manier door het membraan heen. Het membraan is nóg magischer (of nou ja, wetenschappelijker), doordat de poriën 700 keer groter zijn dan waterdampmoleculen (zoals zweet). Daardoor kan zweet gemakkelijk ontsnappen. Die ademende eigenschappen bieden langdurig comfort, ook als je je eigen grenzen verlegt of lang in de weer bent.

Bij het originele GORE-TEX-assortiment mag je erop rekenen dat water buiten blijft – precies waar het hoort. We weten waar we het over hebben. Bij ons betekent waterdicht ook écht waterdicht. En die belofte maken we waar met behulp van ontzettend intensieve tests.

WATERBESTENDIG

Weerstand bieden is zinloos, zo luidt althans het gezegde. Daar zijn wij het niet geheel mee eens. Waterbestendig wil niet zeggen dat water 100% buiten de deur wordt gehouden, zoals bij waterdicht wél het geval is. Maar goed, niet iedere dag of activiteit vereist ook een zodanige bescherming.

Het nieuwe GORE-TEX INFINIUM™-assortiment kleding is waterbestendig, en biedt daarmee in allerlei omstandigheden voldoende bescherming en comfort. GORE-TEX INFINIUM™ is ideaal voor als je gaat hardlopen wanneer het hard waait en het tijdens de laatste kilometer begint te miezeren. Ook over de champagnedouche bij de eindstreep hoef je je geen zorgen te maken. Jassen met GORE-TEX INFINIUM™ WINDSTOPPER®-technologie zijn bijvoorbeeld niet alleen volledig winddicht, maar ook waterbestendig. Daarmee lenen ze zich perfect voor een gezellige wandeling langs het water of je dagelijkse fietstocht van en naar huis.

WATERAFSTOTEND

Waterafstotende bescherming is als het ware de perfecte aanvulling op waterdichtheid en waterbestendigheid. De buitenlaag van alle GORE-TEX-jassen is bijvoorbeeld waterafstotend. Die jassen bevatten niet alleen het waterdichte membraan waar je net al over las, maar ook een robuuste, waterafstotende buitenlaag. Water dat daarop belandt, stroomt in druppels naar beneden, in plaats van tot in de binnenlaag door te dringen.

Handige tip: wil je je kleding echt goed waterafstotend houden, dan moet je er goed voor zorgen. Neem voor meer informatie eens het wasadvies en de verzorgingstips door.

DUS …

Nu weet je alles wat je moet weten over waterdichtheid, waterbestendigheid en waterafstotendheid. We hebben nog een kort overzichtje voor je, voor wanneer je in de winkel over de meest geschikte uitrusting wilt kunnen overleggen:

Waterdicht. Wetenschappelijk geteste en gegarandeerde bescherming tegen water. Ongeëvenaard droge resultaten.

Waterbestendig. Bestendigheid biedt geen eeuwige bescherming, maar wel meer dan genoeg voor velerlei activiteiten.

Waterafstotend. Het afgestoten water vormt druppels die vanzelf naar beneden stromen. Houdt je buitenste lagen goed droog.