Veelgestelde vragen

Bent u benieuwd hoe GORE-TEX-materialen en -kleding worden gemaakt? Wilt u meer weten over de levensduur en de kwaliteit ervan of hoe u ze moet reinigen en onderhouden? Al deze informatie en meer vindt u hier. 

Indien u de gewenste informatie niet kunt vinden, neem dan contact met ons op. We helpen u graag.

Algemeen

 • Wat is GORE-TEX-laminaat?

  GORE-TEX Fabrics, dat voor het eerst in 1978 op de markt kwam, werd voor het eerst werkelijkheid toen we ons gepatenteerde GORE-TEX-membraan lamineerden op duurzame textielen, die vervolgens gebruikt worden door geautoriseerde kledingfabrikanten om hier outdoorkleding, accessoires en schoeisel van te maken.

 • Waar worden de kledingstukken van GORE-TEX geproduceerd?

  Slechts een klein aantal gespecialiseerde kledingproducerende bedrijven hebben een vergunning om onze kleding te produceren, in overeenstemming met onze strenge kwaliteitseisen. Elk kleding-protoptype wordt, voordat het voor serieproduktie wordt vrijgegeven en het GORE-TEX label mag voeren, bij Gore intern getest. Bovendien garanderen we een hoogstaande kwaliteit van al onze GORE-TEX kleding, schoenen en accessoires - niet alleen van de stof waarvan het eindproduct is gemaakt. Dus als u kleding draagt met daarin het label van GORE-TEX, dan weet u dat u altijd aanspraak mag maken op het GUARANTEED TO KEEP YOU DRY®-beleid, ongeacht wie het kledingstuk heeft gemaakt of waar u het hebt gekocht.

 • Waar kan ik stof van GORE-TEX kopen?

  GORE-TEX stof is alleen verkrijgbaar bij onze fabrikanten met vergunning, die de kledingstukken en schoenen produceren volgens onze wensen.

 • Waar kan ik een productcatalogus van GORE-TEX vinden?

  Bij Gore produceren we GORE-TEX en WINDSTOPPER®-stoffen - niet de uiteindelijke kledingstukken die u in de winkel kunt vinden. Er zijn verschillende opties om te zien welke producten er gemaakt zijn met behulp van Gore stoffen: u kunt contact met ons opnemen om meer te weten te komen over de merken waarin onze stoffen verwerkt zitten, u kunt contact opnemen met één van uw favoriete kledingwinkels om hun catalogus op te vragen, of u kunt gebruik maken van onze winkelzoeker om winkels bij u in de buurt te vinden waar GORE™-producten verkocht worden.

 • Hoe weet ik zeker dat ik een echt GORE-TEX product aanschaf?

  Welke fabrikant het product ook maakt, ons label met het GORE-TEX of WINDSTOPPER®-handelsmerk is altijd vastgenaaid in een naad aan de binnen- of buitenzijde van het product. Het is niet te missen. Bij nieuwere producten kan het zelfs zo zijn dat het handelsmerk in de mouw of kraag van het kledingstuk geborduurd is, of dat u een klein metalen label vindt aan de buitenkant van het kledingstuk. Onthoud het volgende: Als er geen GORE-TEX staat, is het ook geen GORE-TEX.

Productprestatie

 • Hoe lang gaat een GORE-TEX kledingstuk mee?

  Het hangt helemaal van u af. Het GORE-TEX membraan veroudert niet. Onze kledingstukken blijven langdurig waterproof en ademend. Gebruik gewoon uw gezonde verstand en draag de kleding op de juiste momenten; draag dus geen lichtgewicht fietsjasje als u gaat kamperen in de natuur. En het is natuurlijk vanzelfsprekend dat een skileraar, die zijn of haar kleding elke dag draagt, sneller nieuwe kleding nodig heeft dan iemand die zijn of haar skikleding slechts twee keer per jaar draagt. Als u goed met uw kleding omgaat, mag u er vanuit gaan dat het lang mee gaat.

 • Houdt een GORE-TEX-kledingstuk mij warm?

  Ja. De stof waarvan GORE-TEX-producten zijn gemaakt is winddicht. Dit betekent dat het geen koude lucht en wind toelaat die uw lichaamswarmte zodanig omlaag kunnen brengen dat u onderkoeld raakt. Toch heeft de GORE-TEX-stof op zichzelf geen speciale isolerende kwaliteiten. In extra koude weersomstandigheden is het dus altijd verstandig om extra lagen onder uw buitenkleding te dragen, zodat u warm blijft en u zich comfortabel blijft voelen.

 • Hebben alle GORE-TEX-producten dezelfde kwaliteit?

  ALLE GORE-TEX-producten zijn duurzaam water- en winddicht en ademend. Toch zijn er veel verschillende soorten buitenstoffen en stofconstructies, dus u kunt kiezen wat voor u het meest belangrijk is: gewicht, textuur, slijtweerstand, en ga zo maar door.

 • Waarom hebben GORE-TEX-kledingstukken een naadband nodig?

  Hoewel de naaldgaatjes in het laminaat klein zijn, kunnen deze toch lekken veroorzaken. Daarom zullen zelfs de meest waterdichte, ademende en winddichte laminaten u niet droog houden als de naden niet volledig afgedicht zijn.

  Voor absolute waterdichtheid vertrouwen GORE-TEX producten op GORE-SEAM® TAPE technologieën. Ledere kleine opening, veroorzaakt door naaimachinenaalden bij de verwerking van GORE-TEX laminaten in kledingstukken, wordt door deze tapes volledig afgedicht.

  Geen enkele andere stoffenfabrikant gaat zo ver om volledige bescherming tegen het weer te bieden. Naast het produceren van ons eigen GORE-SEAM®-tape, is Gore ook de enige die blijvend testen uitvoert met afgewerkte kleding om zeker te zijn van een zeer goede en hoogstaande kwaliteit.

 • Wat houdt de GORE-TEX GUARANTEED TO KEEP YOU DRY®-belofte in?

  Eenvoudig dit: Er komt geen water van buitenaf naar binnen. Of het nu komt door slagregen, een vochtige bank waar u toevallig op zit, of door knielen in nat gras, water kan niet doordringen door de GORE-TEX-stof. Tegelijkertijd blijft het materiaal ademend, waardoor vocht van transpiratie kan ontsnappen en u droog blijft. Rekening houdend met normale slijtage zoals vastgesteld door ons team, en wanneer uw GORE-TEX-product goed is onderhouden en gebruikt zoals bedoeld, kunt u erop vertrouwen dat het waterdicht, winddicht en ademend blijft gedurende de gehele gebruiksduur.

 • Wat is GORE-TEX-laminaat?

  GORE-TEX-producten gaan jarenlang mee. Het is extreem duurzaam en in tegenstelling tot andere "waterproof/ademende" stoffen die hun waterdichtheid verliezen na een aantal keer dragen, een aantal wasbeurten, slijtage of blootstelling aan lichaamsoliën of insectenspray, blijft de waterdichtheid en de luchtdoorlatendheid van GORE-TEX-producten in alle omstandigheden bestaan.

 • Vraag: Hoe werkt GORE-TEX membraan eigenlijk?

  Het GORE-TEX-membraan bestaat uit een microporeuze structuur die meer dan 9 miljard microscopische gaatjes per vierkante cm bevat, waarbij elk gaatje 20.000 keer kleiner is dan een waterdruppel. De gaatjes zijn te klein voor water en wind om via de buitenkant te ontsnappen, waardoor we kunnen garanderen dat u droog en warm blijft in een kledingstuk dat gemaakt is van een GORE-TEX-stof. Maar deze gaatjes zijn groot genoeg om transpiratie door te laten. Uw lichaamszweet kan dus ontspannen, waardoor u zich niet klam of oncomfortabel gaat voelen. Dat is waar 'waterproof/luchtdoorlatend' over gaat.

Onze GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™-garantie

 • Wat is de GORE-TEX GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™-belofte?

  Dat is simpel: Als u niet geheel tevreden bent over de waterdichtheid, de winddichtheid of het ademend vermogen van uw GORE-TEX-product, repareren of vervangen wij dit of vergoeden we het aankoopbedrag. Ongeacht wie van onze klanten het product maakt, als het product is voorzien van het GORE-TEX label, hebben wij getest dat de waterdichtheid, de winddichtheid en het ademend vermogen voldoen aan de eisen voor de toepassing waarvoor het is ontworpen. Openheid is een van de kernbeginselen van de GORE-onderneming. Onze belofte maakt oplossingen op basis van gezond verstand mogelijk met een focus op productprestaties en het opbouwen van duurzame relaties met onze klanten.

 • Wat houdt de GORE-TEX GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™-belofte in?

  Eenvoudig dit: Er komt geen water van buitenaf naar binnen. Of het nu komt door slagregen, een vochtige bank waar u toevallig op zit, of door knielen in nat gras, water kan niet doordringen door de GORE-TEX-stof. Tegelijkertijd blijft het materiaal ademend, waardoor vocht van transpiratie kan ontsnappen. Rekening houdend met normale slijtage zoals vastgesteld door ons team, en wanneer uw GORE-TEX-product goed is onderhouden en gebruikt zoals bedoeld, kunt u erop vertrouwen dat het waterdicht, winddicht en ademend blijft gedurende de gehele gebruiksduur.

   
 • Is het een levenslange garantie?e?

  Nee: Het is van toepassing op de waterdichtheid, winddichtheid en het ademend vermogen met betrekking tot levensduur van het product.

   
 • Wat houdt de levensduur van het product in?

  Het membraan behoud zijn functie in de loop van de tijd, maar kan worden beschadigd tijdens het beoogde gebruik ervan, of wanneer het wordt ingezet voor een activiteit buiten het beoogde gebruik. Sommige van onze producten kunnen op veel verschillende manieren worden gebruikt, terwijl andere zijn ontworpen voor specifieke activiteiten. Dit is erg afhankelijk van uzelf, uw bezigheden, en de keuzes die u maakt: Gebrek aan onderhoud kan de levensduur van uw GORE-TEX product verminderen. Daarom is het belangrijk om uw product regelmatig schoon te maken . Let daarbij altijd op de onderhoudsinstructies.  Gebruik uw beoordelingsvermogen: wanneer het kledingstuk, de schoen of handschoen versleten zolen, scheuren of gaten heeft, kan het tijd zijn om een nieuw product aan te schaffen. Als het er versleten uitziet, is het dat waarschijnlijk ook. Als u er niet zeker over bent, bel ons dan of stuur een e-mail. Wij kunnen dan helpen met een beoordeling.

 • Hoe lang mag ik verwachten dat het product meegaat?

  We spreken liever over de levensduur dan over een vaste periode, doordat het eindgebruik waarvoor onze producten worden ontworpen sterk uiteenloopt. Deze levensduur is erg afhankelijk van uzelf en de keuzes die u maakt. Gebrek aan onderhoud kan de levensduur van een product verminderen. Daarom is het belangrijk om uw product regelmatig te reinigen; neem daarbij altijd de onderhoudsinstructies in acht. Bestanddelen die worden gebruikt in de opbouw van kleding, zoals lijm en andere hechtmiddelen, zullen uiteindelijk worden afgebroken. En uiteindelijk verslijten alle producten mettertijd en naarmate ze gebruikt worden. 

 • We spreken liever over de levensduur dan over een vaste periode, doordat het eindgebruik waarvoor onze producten worden ontworpen sterk uiteenloopt. Deze levensduur is erg afhankelijk van uzelf en de keuzes die u maakt. Gebrek aan onderhoud kan de levensd

  Gebruik uw beoordelingsvermogen: wanneer het product versleten zolen, scheuren of gaten heeft, kan het tijd zijn om het product te repareren of een nieuw product aan te schaffen. Als het er versleten uitziet, is het dat waarschijnlijk ook. Dit kan met name gelden voor schoeisel, dat doorgaans een kortere levensduur heeft dan kleding. Bij schoenen wordt het GORE-TEX-membraan beschermd door het bovenste deel van de schoen. Wanneer het bovenste deel beschadigd is door snedes, scheuren of droogrot, kan de kwaliteit van het membraan achteruit gaan doordat er dan vuil en steentjes in de schoen kunnen komen. Slijtage aan de binnenkant vanwege teennagels en harde steunzolen kunnen ook de oorzaak zijn van gaatjes, waardoor de schoen gaat lekken. Als u er niet zeker over bent, bel ons dan of stuur een e-mail. Wij kunnen dan helpen met een beoordeling.

 • Vallen beschadigingen onder de GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™-belofte?

  Nee: Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om beschadigingen zoals scheuren, overmatige slijtageplekken en lekken te laten repareren. Knopen, ritsen en klittenbandjes die kapot zijn, en andere defecten die gerelateerd zijn aan de fabricage moet u bij de winkelier of direct bij het merk aankaarten. Neem bij schade contact op met een van de geautoriseerde reparatieateliers, of met ons, zodat één van onze klantadviseurs u kan helpen. GORE-TEX-producten zijn een investering in waterdicht, winddicht en ademend comfort, en het is belangrijk om die investering te onderhouden.

 • 6 Valt het afpareleffect van de bovenstof (DRW) onder de GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™-belofte?

  Nee: Een aspect van het onderhoud van uw product is het onderhouden van de DWR. GORE-TEX-laminaten zijn behandeld met een ultradunne, duurzame waterafstotende impregnatie (DWR). DWR dringt door in de textielvezels en verhoogt de oppervlaktespanning ervan, zodat het water, druppels vormt en van de bovenstof afrolt, en dus niet wordt geabsorbeerd. DWR is niet permanent. De levensduur van DWR wordt beïnvloed door normale slijtage en blootstelling aan vuil, wasmiddelen, insectensprays en andere verontreinigingen. Het goede nieuws is dat de waterafstotende eigenschappen van uw GORE-TEX bovenstof erg gemakkelijk kunnen worden hersteld.

 • Hoe wordt de waarde van een kledingstuk vastgesteld conform de GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™-belofte?

  Door het aanvankelijke aankoopbedrag: Gore hecht veel waarde aan eerlijkheid in interne en externe overeenkomsten. Dit is een van onze kernprincipes. Hoewel de beslissing om te repareren, vervangen of vergoeden door Gore genomen wordt, vergoeden wij een bedrag dat gelijk is aan de prijs die u voor het product hebt betaald, daarvoor is een origineel aankoopbewijs nodig. Als een product tweedehands is aangeschaft, wordt het mogelijk niet gedekt. Artikelen die worden verhuurd of geleast vallen hier niet onder. Beschadigingen aan persoonlijke elektronische apparaten of andere persoonlijke voorwerpen, veroorzaakt door het binnendringen van water in zakken/ritsen vallen niet onder de dekking van de GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™-belofte.

   
 • Hoe werkt het vervangingsproces?

  In veel gevallen kan de snelste en eenvoudigste manier van vervanging uw lokale winkelier zijn. Als dat niet voor u van toepassing is, kunnen wij helpen. Zodra is vastgesteld dat een vervanging de beste optie is voor u, vindt een gesprek plaats tussen u en uw GORE-TEX-klantadviseur om het beste vervangende product te vinden. Wij verzamelen de nodige informatie om u te helpen bij de keuze en de geschiktheid voor gebruik van het vervangende product te waarborgen. We proberen het teruggestuurde artikel te vervangen door een gelijkwaardig product. Op verzoek kan de adviseur vervangende opties voor u selecteren op basis van wat u ons hebt meegedeeld, de voorgeschreven prijs en het eindgebruik. U hebt ook de mogelijkheid om opnieuw contact met ons op te nemen met een door u samengestelde selectie, op basis van dezelfde criteria. 

   
 • Worden geretourneerde producten getest of beoordeeld?

  Ja: Alle GORE-TEX-producten moeten voldoen aan strenge kwaliteitsnormen voordat zij worden verkocht. Wanneer een product bij ons terugkomt, gebruiken wij verschillende testen om een mankement in de waterdichtheid, de winddichtheid of het ademend vermogen te vinden. We houden deze productprestaties doorlopend in de gaten om innovatie en ontwikkeling te stimuleren. Ons doel is het, consumenten bij het gebruik van het GORE-TEX-producten een meerwaarde te bieden. 

Schoeisel

 • Hebben leren laarzen een GORE-TEX-voeringsstof nodig?

  Ja. Nee. Leer is van zichzelf waterproof. Het meeste "waterproof" schoeisel moet worden behandeld met wax of vet om dit zo te houden. Dit is niet alleen onhandig, maar het zorgt er ook voor dat de luchtdoorlatendheid van uw schoenen afneemt. En er is geen garantie dat u droog blijft. Met schoeisel van GORE-TEX hoeft u nooit te twijfelen aan de waterdichtheid of de luchtdoorlatendheid.

 • Vraag: Ademt GORE-TEX schoenen?

  Antwoord: Ja, en dat is een belangrijk detail. Uw voeten blijven droger van binnenuit, omdat uw transpiratie vanuit het schoeisel verdampt. Het blijft dus niet in uw schoen, wat uw voeten klam en oncomfortabel zou doen aanvoelen. Gedurende de koudere maanden is het ademend vermogen cruciaal bij het droog en warm houden van uw voeten.

 • Vraag: Ademt GORE-TEX schoenen?

  Antwoord: Ja, en dat is een belangrijk detail. Uw voeten blijven droger van binnenuit, omdat uw transpiratie vanuit het schoeisel verdampt. Het blijft dus niet in uw schoen, wat uw voeten klam en oncomfortabel zou doen aanvoelen. Gedurende de koudere maanden is het ademend vermogen cruciaal bij het droog en warm houden van uw voeten.

Onderhoud

 • What's the best way to wash my GORE-TEX garment?

  Be sure to read the manufacturer’s care tag first. Wash your GORE-TEX garment in the washing machine in warm (105°F/40°C) water. For the best results, use a small amount of liquid detergent. Please do not use powder detergents, fabric softener or chlorine bleach.

 • Hoe vaak moet ik mijn GORE-TEX-kledingstuk wassen?

  Was het kledingstuk zo vaak als nodig om verontreiniging zoals stof, kampvuurrook en kookgeuren te verwijderen. Wassen en drogen van het kledingstuk helpt om de duurzame waterafstotende coating (DWR) te herstellen die een essentieel kenmerk is van een GORE-TEX kledingstuk.

 • Welk wasprogramma moet ik gebruiken als mijn wasmachine geen kreukvrij programma heeft?

  Gebruik een mild programma waarbij het kledingstuk met een lage snelheid wordt gecentrifugeerd. Bij een lagere centrifugestand wordt het kledingstuk minder gekreukt of beschadigd, doordat de trek- en draaikrachten zwakker zijn.

 • Mag ik zowel waspoeder als vloeibaar wasmiddel gebruiken?

  Voor de beste resultaten kunt u beter vloeibaar wasmiddel gebruiken in plaats van waspoeder.

 • Hoeveel wasmiddel moet ik ongeveer gebruiken?

  Voor de meeste vloeibare wasmiddelen wordt aangeraden om een cupje per keer te gebruiken.

 • Moet ik mijn GORE-TEX kledingstuk apart wassen?

  U hoeft uw GORE-TEX kledingstuk niet apart te wassen. U kunt het samen met andere kledingstukken wassen, als deze niet te sterk zijn bevuild. We adviseren een tweede spoelcyclus, om alle wasmiddel en vuil volledig uit het kledingstuk weg te spoelen.

 • Mag ik een vlekkenmiddel gebruiken voor mijn GORE-TEX kledingstuk?

  U kunt beter geen vlekkenmiddelen gebruiken. In plaats daarvan adviseren we om bij vlekken en zware vervuiling vloeibaar wasmiddel te gebruiken in de voorwascyclus van de wasmachine. Als uw machine geen voorwascyclus heeft, laat u het kledingstuk gewoon weken in warm water met vloeibaar wasmiddel.

 • Mag ik bleekmiddel gebruiken?

  U mag nooit bleekmiddelen gebruiken voor een GORE-TEX kledingstuk. Dit kan de kleur en eigenschappen van het kledingstuk beïnvloeden.

 • Wat is de beste manier om mijn GORE-TEX kledingstuk te wassen?

  We adviseren om uw kledingstuk aan de lijn te drogen, omdat dit minder energie kost en uw impact op het milieu verkleint. Als het kledingstuk droog is, hoeft u het nog slechts 20 minuten in de droogtrommel te drogen om de waterafstotende DWR-coating van het GORE-TEX kledingstuk te herstellen.

 • Wat is DWR?

  GORE-TEX kledingstukken worden behandeld met een ultradunne, waterafstotende coating die DWR (Durable Water Repellent) wordt genoemd. Door deze coating wordt water dat op de buitenlaag terechtkomt, niet geabsorbeerd maar rolt het in druppels van het kledingstuk af. Door reguliere slijtage en door blootstelling aan stof, wasmiddelen, kampvuurrook, kookgeuren en andere soorten verontreiniging, verdwijnt de beschermende DWR-coating. Wanneer er geen waterdruppels meer worden gevormd aan de buitenkant van uw GORE-TEX kledingstuk, kunt u de DWR-laag herstellen door uw kledingstuk te wassen met een waterafstotende stof of door de buitenkant te behandelen met een waterafstotend middel, verkrijgbaar in buitensportwinkels. Met deze speciale behandelingen onderhoudt en herstelt u de DWR-laag op de buitenkant van het kledingstuk, zodat dit opnieuw water en vuil afstoot. (Let op: Het gebruik van behandelingen op basis van siliconen wordt afgeraden.)

 • Kan ik een spuitbus met een waterafstotend middel gebruiken om de DWR-laag te herstellen?

  We adviseren om liever een pompje (zonder aerosol) te gebruiken in plaats van een spuitbus (met aerosol), om de impact op het milieu te verkleinen. Technisch gezien kunt u echter een spuitbus gebruiken.

 • Mag ik mijn GORE-TEX kledingstuk naar de stomerij brengen?

  Chemisch reinigen (drycleaning) van GORE-TEX weefsels is mogelijk. Volg echter altijd de onderhoudsinstructies van de fabrikant op voor het kledingstuk, en controleer het label om te zien of drycleaning wordt geadviseerd. Als u besluit om uw kledingstuk professioneel te laten reinigen, moet u vragen om een behandeling met een heldere, gedestilleerde koolwaterstofoplossing en een nabehandeling met een waterafstotende stof, of een wasbehandeling met een waterafstotend middel.

 • Kan ik mijn GORE-TEX kledingstuk thuis zelf chemisch reinigen?

  Indien chemisch reinigen noodzakelijk is, adviseren we om dit professioneel te laten doen met een heldere, gedestilleerde koolwaterstofoplossing. We bevelen geen doe-het-zelfmiddelen voor chemische reiniging aan voor uw GORE-TEX kledingstuk.

 • Welke instelling moet ik kiezen om mijn GORE-TEX kledingstuk te strijken?

  Lees eerst de onderhoudsinstructies van de fabrikant over strijken. We adviseren een lage temperatuur en geen stoom. Leg een doek op het GORE-TEX kledingstuk, zodat dit niet rechtstreeks in contact komt met het strijkijzer.

 • Moet ik mijn GORE-TEX kledingstuk apart wassen?

  Als u na de aankoop van uw GORE-TEX kledingstuk een reparatie, aanpassing, geborduurd logo of andere wijziging wenst, moet dit gebeuren bij een bedrijf met een Gore-certificaat. Zo niet, dan kan de waterafstotende bescherming gevaar lopen, doordat een naald kleine gaatjes veroorzaakt die niet worden afgedicht. Indien u een wijziging wenst aan uw kledingstuk, neemt u contact met ons op voor het adres van een gecertificeerd reparatiebedrijf.

 • Mijn GORE-TEX-kledingstuk is beschadigd. Wat kan ik doen?

  Kleine gaten of scheurtjes kunt u tijdelijk repareren met een GORE-TEX Fabric Repair Kit, verkrijgbaar bij speciale buitensportzaken. Met deze speciale zelfklevende lapjes kunt u snelle reparaties uitvoeren waarmee uw kledingstuk waterafstotend blijft, totdat u naar een gecertificeerd reparatiebedrijf kunt gaan. Neem contact met ons op voor meer informatie over een reparatiecentrum.

Milieutechnisch

 • Is het veilig om GORE-TEX-producten te dragen?

  Absoluut. Gore®-materialen zijn milieuvriendelijk en kunnen veilig worden gedragen. Ze voldoen aan moderne veiligheidseisen zoals de Oeko-Tex® Standard 100. Dit is een wereldwijde veiligheidsnorm voor textiel die alom gerespecteerd wordt, omdat de inspecteurs bij het valideren van de veiligheid van textiel wetenschappelijk te werk gaan.

  De bluesign®-norm is in alle fabrieken van Gore die stoffen produceren geïmplementeerd. Dientengevolge wordt gecontroleerd of onze producten die vervaardigd zijn met ePTFE-membranen niet schadelijk zijn voor mens en het milieu.

  Meer informative over de Oeko-Tex® Standard 100 en de bluesign®-norm.

 • Zijn GORE-TEX-producten milieuvriendelijk?

  Ja, onze producten zijn milieuvriendelijk en kunnen veilig worden gedragen. Door de duurzame kwaliteit gaan ze langer mee. Dit is de meest effectieve graadmeter wanneer u een milieuvriendelijke keuze wilt maken bij de aanschaf van functionele kleding, schoeisel en accessoires.

  Dankzij de selectie van geavanceerde materialen zoals geëxpandeerd polytetrafluoroethyleen (ePTFE) en de modernste productieprocessen kunnen wij de allerbeste producten bieden die ook nog eens zeer duurzaam zijn. Dankzij deze duurzaamheid kan de drager veel en langdurig gebruik maken van het eindproduct, wat zich vertaalt in een aanzienlijke besparing op het gebied van grondstoffen en energie die anders nodig zouden zijn om meerdere producten met een kortere levensduur te fabriceren.

  De positieve gevolgen voor het milieu van duurzame producten zijn vergelijkbaar met die van onze andere GORE®-producten, waaronder WINDSTOPPER®-stoffen.

 • Lijdt het milieu onder de productie van GORE-TEX-producten?

  Er bestaat geen enkel productieproces waarbij geen CO2 wordt uitgestoten en dat niet belastend is voor het milieu. De divisie Fabrics van W.L. Gore & Associates doet er echter alles aan om de impact van onze productieprocessen zo beperkt mogelijk te houden.

  Al onze productielocaties wereldwijd voldoen aan zeer strenge milieunormen. We hebben overal maatregelen geïmplementeerd die voldoen aan de landelijke wettelijke voorschriften of deze zelfs overtreffen (bijv. luchtvervuilingbeheersingssystemen, lijm zonder oplosmiddelen, recycling van productieafval en zuivering van afvalwater). De milieubelasting van onze productieprocessen wordt regelmatig gemeten en gecontroleerd aan de hand van een milieumanagementsysteem conform ISO 14001. Deze milieuproductienorm werd in 2010 wereldwijd geïmplementeerd in de fabrieken waar we stoffen produceren.

  Al deze fabrieken zijn geslaagd voor de bluesign®-test en hebben de bluesign®-norm geïmplementeerd. Hiermee wordt gecontroleerd of onze productieprocessen zorgvuldig beheerd en uitgerust worden met de beste milieubeheersingsmaatregelen die beschikbaar zijn. bluesign technologies ag heeft een onafhankelijke en strenge norm ontwikkeld voor de veiligheid en de milieuprestaties van de productie van textielproducten.

 • Waaruit bestaat de grootste milieubelasting bij GORE-TEX-kleding?

  GORE-TEX en andere GORE®-materialen zijn een milieuvriendelijke keuze, omdat ze verantwoord geproduceerd worden en dankzij de duurzame prestaties kan kleding langer mee. Dit beperkt het gebruik van natuurlijke bronnen en helpt de afvalberg te verkleinen.

  Sommige fabrikanten van functionele materialen kijken slechts naar een klein deel van het milieuprofiel van hun producten, maar wij maken gebruik van de levenscyclusanalyse. Met deze aanpak bekijken we alle aspecten van onze producten. Dit begint met de productie van grondstoffen door onze leveranciers en omvat alle elementen van productie en transport. We denken zelfs na over de milieubelasting die wordt veroorzaakt door het wassen en drogen door de consument gedurende de levensduur van een kledingstuk.

  Als we de relatieve belasting van iedere fase uit de levensduur van een GORE-TEX-jas vergelijken, zien we dat de productie en de afwerking van de materialen waaruit het kledingstuk bestaat het milieu het zwaarste belasten. Daarentegen heeft wassen, drogen en herbehandelen tijdens de gebruiksduur en het afdanken minder impact op het milieu.

 • Kan ik mijn GORE-TEX-producten op milieuvriendelijke wijze onderhouden?

  Ja. Door een jas regelmatig te reinigen en te onderhouden (bijvoorbeeld wassen), hebt u er het langst plezier van. Investeren in kleding die lang meegaat in combinatie met goed onderhoud van de kleding zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk en voor kostenbesparingen voor u.

  GORE-TEX-materialen zijn voorzien van een impregneerlaag, zodat ze langdurig vlekken en water afstoten. Deze DWR-laag kan eenvoudig en herhaaldelijk worden hersteld door de kleding in de droger te drogen en/of deze te strijken. Op deze manier gaan de prestaties van het kledingstuk niet verloren en kunnen consumenten aanzienlijk besparen op de kosten van het laten uitvoeren van behandelingen om het afstotende vermogen te herstellen. Pas als na jaren van gebruik wassen en drogen niet meer helpt, kan GORE-TEX -kleding en -schoeisel baat hebben bij een behandeling om het afstotende vermogen te herstellen. Het opnieuw waterdicht maken of het aanbrengen van een herbehandelingsproduct (volgens de instructies van de fabrikant) door een deskundige kunnen effectieve methoden hiervoor zijn. Hiermee wordt ook de kans gereduceerd dat er bij de behandeling reagentia vrijkomen in het milieu.

  In geval van slijtage of een gaatje in de stof van het kledingstuk, kunnen gebruikers de kleding op professionele wijze laten herstellen door een van onze erkende Gore Repair Centers.

  Meer informatie over het reinigen en onderhouden van GORE®-materialen vindt u in het gedeelte Onderhoud.

   

 • Is het mogelijk om GORE-TEX-producten te recyclen?

  Gore heeft een technologie ontwikkeld waarop de laminaten hoogwaardig kunnen worden gerecycled.

  Samen met enkele begane klanten was Gore in 1993 de eerste partij in de kledingbranche die een hoogwaardig recyclingsysteem aanbood voor bovenkleding die was afgedankt door consumenten. Dit recyclingprogramma voor speciaal ontworpen kleding, GORE™ BALANCE PROJECT™ genaamd, werd in 1995 bekroond met de European Outdoor Award for Innovation. We kwamen er echter al snel achter dat consumenten niet graag kleding wilden retourneren voor recycling, ook niet nadat deze jarenlang gebruikt was.

  Het programma werd dus stopgezet. Onze levenscyclusanalyse-onderzoeken bevestigen dat het recyclen van functionele bovenkleding nauwelijks impact op het milieu heeft en daarom besteden we onze energie en aandacht op datgene waarmee we die impact echt kunnen verlagen: de ontwikkeling, productie en distributie van onze producten.

  Daarnaast maken we gebruik van gerecyclede oppervlakstoffen in ons laminaataanbod.

 • Hoe kan ik mijn GORE-TEX-product op milieuvriendelijke wijze afdanken?

  "Kleding en schoenen die gemaakt zijn van GORE®-materialen, kunnen net zoals ieder ander kledingstuk veilig worden afgedankt.

  In tegenstelling tot de meeste andere kunststoffen is polytetrafluoroethyleen (PTFE) – de grondstof voor ons membraan – niet gemaakt van of verwerkt met plastificeer- of stabiliseringsmiddelen. Het bevat geen reststoffen zoals zware metalen, organische tinverbindingen of ftalaten. Als PTFE wordt afgevoerd naar een stortterrein, valt het bovendien niet uiteen. Het draagt dus niet bij aan de vorming van broeikasgassen (bijv. methaan) en er komen geen stoffen in het water of de lucht terecht. In een verbrandingsoven wordt PTFE veilig omgezet in koolstofdioxide en fluoriet. Mogelijk schadelijke gassen worden opgevangen door vervuilingsbeheersingssystemen (alkalische wassers) die al tientallen jaren geïnstalleerd staan.

  We vinden altijd liever een manier om de gebruiksduur van een product te kunnen verlengen dan het product te moeten afdanken. De gebruiker zelf kan eventueel overwegen om schoenen of kleding doneren aan liefdadigheidsinstellingen of het product een ander te doel geven."