Het GORE-TEX-membraan De kern van alle GORE-TEX-producten

De poriën zijn 700 keer groter dan een waterdampmolecule, waardoor transpiratievocht er gewoon doorheen kan. Daardoor ademt het GORE-TEX-membraan zo goed.
De microscopische poriën van het membraan zijn 20.000 keer kleiner dan een waterdruppel, waardoor regen niet wordt doorgelaten. Daardoor is het GORE-TEX-membraan waterdicht.
De structuur van een membraan lijkt een beetje op die van een heg. De wind wordt opgevangen door de vertakkingen van het materiaal en bereikt het lichaam zo dus niet. Daardoor is het GORE-TEX-membraan winddicht.

Het GORE-TEX-membraan is een extreem dun laagje opgerekt polytetrafluoroethyleen (ePTFE). Het bevat meer dan 1,4 miljard poriën per vierkante centimeter. Deze poriën vormen de basis van de unieke eigenschappen van het GORE-TEX-laminaat.

Waterdichtheid

Door het dragen van nat textiel gaat lichaamswarmte verloren.  GORE-TEX textiel is duurzaam waterdicht, waardoor u aangenaam droog blijft, wat voor buitenactiviteit u ook onderneemt.

Niet-winddichte alternatieven
Duurzaam waterdicht

Wat betekent dat?

Wij vinden dat waterdichte producten niet horen te lekken en ook dat deze kwaliteit gedurende de volledige levensduur van het product behouden dient te blijven. De duurzaamheid van waterdichtheid is het gebied waarop GORE-TEX-producten zich onderscheiden van andere producten. GORE-TEX-laminaat is bestand tegen de aanslag die er tijdens extreem weer en veeleisend gebruik op wordt gepleegd. De waterdichtheid van kleding is echter van meer afhankelijk is dan alleen van het materiaal. Hierom worden alle nieuwe GORE-TEX-prototypes van producten, aangeleverd door onze fabrikanten, in onze laboratoria onderworpen aan een reeks tests. Alleen als deze producten voldoen aan onze strenge vereisten wat betreft de prestaties onder verschillende weersomstandigheden, worden deze producten goedgekeurd voor vervaardiging in een door Gore gecertificeerde fabriek.

Waarom is dit belangrijk?

Nat textiel geleidt warmte drie keer sneller dan droge kleding: zo gaat veel lichaamswarmte verloren. Door water buiten te houden, voorkomt ons duurzaam waterdichte kledingsysteem dit warmteverlies. Zo blijft u aangenaam droog, zelfs bij langdurig gebruik en onder extreme omstandigheden.

Winddichtheid

Winddichte bovenkleding houdt uw microklimaat in stand: zo blijft u aangenaam warm.

Daadwerkelijk winddichtoof
Niet-winddichte alternatieven

Wat betekent dat?

Hoewel stoffen zoals microvezels, dicht geweven weefsels en veel fleecematerialen vaak als winddicht worden beschouwd, dringt de wind, hoe zwak ook, toch door de meeste van deze stoffen heen, waardoor u het koud krijgt en zich onprettig voelt. Technisch gesproken kan een textielsoort alleen als winddicht worden beschouwd als het per vierkante meter niet meer dan 5 l lucht per seconde doorlaat. Alle GORE-TEX producten voldoen aan deze norm of overtreffen deze.

Waarom is dit belangrijk?

Koude wind waait door uw kleding en veroorzaakt warmteverlies door convectie, waardoor het dunne laagje warme lucht tussen de huid en de kleding verdwijnt. GORE-TEX textiel voorkomt deze 'windchill' door geen wind door te laten. Het resultaat – het aangename microklimaat onder uw kleding blijft behouden.

Ademend vermogen

GORE-TEX textiel laat zweet ontsnappen en voorkomt dat het lichaam oververhit raakt en zweet zich ophoopt.

Goed ademend
Niet-ademende alternatieven

Wat betekent dat?

'Ademend vermogen' wordt vaak gebruikt door fabrikanten van outdoorproducten, maar er zijn maar weinig mensen die begrijpen wat er precies mee wordt bedoeld. Veel mensen denken dat 'ademend vermogen' verwijst naar hoe goed een textielsoort lucht kan doorlaten, maar het verwijst naar hoe goed het zweet, in de vorm van verdampend vocht, kan doorlaten. Onze standaarden vereisen dat ons textiel tijdens zware inspanning zó goed ademt, dat zweet snel kan ontsnappen.

Waarom is dit belangrijk?

Wanneer u actief bezig bent, voert de huid overmatige warmte af via transpiratie. Het GORE-TEX-membraan zorgt ervoor dat het verdampende vocht via het textiel kan ontsnappen, zodat er geen onaangename zweetplekken ontstaan. Dankzij dit grote ademende vermogen blijft uw huid aangenaam en droog aanvoelen, zelfs tijdens zware inspanning.

De belofte: een reeks filmpjes

Hebt u zich ooit afgevraagd waar het bij GORE-TEX-laminaat om draait? Gordon en Ted onderwerpen GORE-TEX-producten aan allerlei tests. Bekijk onze BELOFTE-serie.

Waterdicht

Episode 1: Wizards of Water

Winddichtheid

Episode 2: Bubble Trouble

Ademend

Episode 3: Masters of Moisture

Durable Water Repellency

Episode 4: Drying in the Rain

Het GORE-TEX-laminaat

Het GORE-TEX-membraan is maar 0,01 mm dik. Hierom plaatsen we het tussen hoogwaardige voering- en bovenstoffen, om zo het GORE-TEX-laminaat te creëren.

Kom meer te weten over het GORE-TEX-laminaat