Levenscyclusanalyse De milieubelasting van begin tot eind verminderen

Gore Fabrics spant zich voortdurend in om de milieubelasting van zijn producten te blijven verminderen. Om dit doel te realiseren maken we al meer dan 20 jaar gebruik van de Levenscyclusanalyse (LCA).

Uit de resultaten van onze LCA blijkt dat het verbeteren van de levensduur van een functionele outdoorjas of een paar bergschoenen de beste manier is om de ecologische voetafdruk ervan zo veel mogelijk te verkleinen. Daarom gaan we bij onze producten voor kwaliteit, duurzaamheid en prestaties. Met een LCA kunnen we niet alleen vaststellen hoe we concreet de milieubelasting kunnen verminderen, maar kunnen we ook aan onze partners een balans van onze ecologische voetafdruk presenteren die als bron van informatie kan dienen voor hun milieustrategie.

Life Cycle Assessment: GORE-TEX Jacket

Belangrijkste informatie uit LCA-onderzoeken van Gore Fabrics

Uit onze LCA-onderzoeken met een kenmerkende GORE-TEX-jas en een paar functionele bergschoenen blijkt dat de lange levensduur van onze producten de enige en meest bepalende factor is voor het verminderen van de milieubelasting ervan. Met andere woorden, hoe langer een product kan worden gedragen, hoe kleiner de impact op het milieu per jaar is.

Wanneer we kijken naar de LCA-resultaten van een jas, zien we dat de productie en de distributie samen goed zijn voor 65% van de totale CO2-uitstoot. Onderhoud door de consument, wat goed is voor 35% van de totale CO2-uitstoot, heeft ook een grote impact, terwijl de impact van het weggooien van de jas – met een CO2-uitstoot van minder dan 1% – eigenlijk als verwaarloosbaar kan worden beschouwd.

Het LCA-onderzoek met een paar functionele bergschoenen bevestigde deze bevindingen: de productie en distributie zijn samen goed voor 77% van de totale CO2-uitstoot en het weggooien van de schoenen produceert slechts een uitstoot van minder dan 2%.

Meer informatie over de LCA-onderzoeken van Gore:

Wat is LCA?

De levenscyclusanalyse (LCA) is een wereldwijd gestandaardiseerd instrument (DIN EN ISO 14040) waarmee de ecologische voetafdruk van een eindproduct kan worden gemeten. Met een LCA wordt het gehele proces beoordeeld aan de hand van een 'van wieg tot graf'-methode - van de extractie van grondstoffen, het verwerken, produceren, distribueren, gebruiken, repareren en onderhouden van materialen tot het moment dat deze worden afgedankt of gerecycled.

Wetenschappelijke onderbouwing voor LCA-onderzoeken van Gore Fabrics

Lees ook andere onderwerpen over hoe wij onze verantwoordelijkheid nemen

Productzorg

Gore Fabrics is partner van het bluesign®-systeem en de OEKO-TEX® Standard 100. Hierdoor kunnen wij de hoogst mogelijke kwaliteit en veiligheid van onze producten waarborgen.

Verantwoord gebruik vangeperfluoreerde chemicaliën

Fluormaterialenhebben zeer diverse fysieke en unieke eigenschappen.Veel van deze chemicaliën worden gebruikt in industriële toepassingen en in de voedselindustrie.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Iedereen bij Gore wordt geacht integriteit te tonen bij alle contacten met leveranciers, klanten en belanghebbenden, evenals tegenover andere medewerkers van Gore.