Onze geschiedenis

Sinds de oprichting van het merk GORE-TEX staan de wensen van outdoorliefhebbers centraal: de ultieme outdoorbeleving, comfortabel en goed beschermd.

De technologieën van Gore zijn sinds 1976 al voor veel extreme activiteiten gebruikt, overal ter wereld, en zelfs op de maan. En met onuitputtelijke energie, resources en passie blijven we werken aan nieuwe technologieën en oplossingen die aansluiten bij de behoeften van de outdoorliefhebber van vandaag.

1959

Wilbert L. ("Bill") en Genevieve ("Vieve") Gore richten W. L. Gore & Associates op in de kelder van hun huis in Newark, Delaware. Bill zegt zijn baan bij DuPont op om zich volledig te kunnen richten op de nog onontdekte mogelijkheden van het polymeer polytetrafluoroethyleen, PTFE.

1969

Bills zoon Bob Gore ontwikkelt ePTFE, geëxpandeerd polytetrafluoroethyleen door PFTE onder bepaalde omstandigheden snel uit te rekken. Het resultaat is een extreem sterk, microporeus materiaal met een indrukwekkende lijst kenmerken, waaronder lage waterabsorptie en goede afwatering.

1970

Het eerste patent in een hele reeks wordt aangevraagd voor een GORE-TEX product dat is gemaakt met het kenmerkende Gore-materiaal geëxpandeerd polytetrafluoroethyleen, ePTFE.

1976

Gore ontvangt de eerste commerciële order voor GORE-TEX-laminaat — het eerste ademende, waterdichte en winddichte laminaat.

1979

GORE-SEAM®-sealmachines en GORE-SEAM®-tape komen op de markt.

1980

Marktintroductie van 2-laags GORE-TEX-laminaat en GORE-TEX-handschoeninzetten.

1981

De eerste spaceshuttle van NASA, Columbia, schiet astronauten de ruimte in die ruimtepakken dragen die zijn vervaardigd met GORE-TEX-laminaat.

1982

Commerciële introductie van GORE-TEX Z-liner.
Ontwikkeling van halfhoge schoen gemaakt met GORE-TEX-laminaat; patent toegekend.

1989

De GUARANTEED TO KEEP YOU DRY®-garantie wordt geïntroduceerd.

1990

Een internationaal expeditieteam op Antarctica draagt GORE-TEX-kleding op trektocht over het continent. Eén ontdekkingsreiziger zegt dat het laminaat zijn leven redde.

1998

Commerciële introductie van GORE-TEX PACLITE®-laminaat.

2003

Commerciële introductie van GORE-TEX XCR®-handschoenen

2009

Commerciële introductie van GORE™ OPTIFADE™ Concealment.

2010

Commerciële introductie van GORE-TEX Active-producten en GORE-TEX SURROUND™ Footwear.

Tegenwoordig

GORE-TEX-laminaat wordt door honderden toonaangevende outdoormerken gekozen als hét materiaal voor water- en winddichte, ademende kleding. Elk jaar komt er weer een grote variëteit aan producten en nieuwe stijlen uit. En het avontuur gaat verder.