Bergbeklimster

Tamara Lunger

VAN JEUGDDROMEN NAAR EXTREME AVONTUREN

Toen Tamara Lunger een tiener was, droomde ze ervan een piek van 8.000 meter te beklimmen. In 2010, toen ze net 23 was, was ze de jongste vrouw ooit die de Lhotse-top bereikte in het Himalayagebergte van Nepal, de vierde hoogste piek ter wereld. De gevierde bergbeklimster gaat door met het verleggen van de grenzen van hetgeen mogelijk is.

Wat is je grootste prestatie tot nu toe? Of van afgelopen week?

Dat is zonder twijfel de Nanga Parbat winterexpeditie in 2016. Ondanks dat ik 70 meter voor de top ben omgedraaid en een zwaar ongeluk had op mijn weg terug, heeft deze ervaring iets nieuws en moois toegevoegd aan mijn leven. Ik begon veel te mediteren. Ik stelde mezelf veel vragen over het leven, over mijn toekomst en mijn waarden. Elke dag kwam ik steeds een stukje dichterbij de persoon die ik graag wilde zijn.

Wat motiveert je om er telkens weer op uit te gaan, of meer te doen, meer te ontdekken?​​​​​​​

Het feit dat er altijd meer te leren is over mezelf. Er is niets mooiers dan in de bergen te ontdekken wie ik ben, mezelf te observeren op een heel eerlijke en nauwgezette manier. Ondanks dat ik ouder word, wordt mijn ervaring steeds beter. Hoe verder ik ga, hoe verslaafder ik me voel aan de zuiverheid en wildernis van de bergen.

Waarom gebruik je GORE-TEX-producten?​​​​​​​

Reputatie. GORE-TEX-uitrusting is geweldig. Het kiezen van de klimuitrusting is een beetje hetzelfde als het kiezen van een klimpartner. Je wilt dat beide betrouwbaar en ervaren zijn, dat ze er voor je zijn. Wat er ook gebeurt. Om het gemakkelijker voor je te maken wanneer het zwaar wordt. Je moet altijd voorbereid zijn. En om eerlijk te zijn, ik droomde er al sinds ik begon met bergbeklimmen van onderdeel te zijn van het GORE-TEX-team. Ik vind het geweldig waar deze gemeenschap voor staat!

In tien woorden of minder: waarvoor ben je gemaakt?​​​​​​​

​​​​​​​Om te bewegen in de natuur en op grote hoogten. En om grenzen te verleggen.

 

Ik hou ervan in de wind te rennen. Het geeft me het gevoel dat ik leef en vol energie ben. Soms probeert het me terug te duwen, heel hard, maar ik ga er tegenin. Als de wind niet te houden is die dag, zorgt mijn GORE-TEX-jack ervoor dat ik beschermd ben. Hoe hard ik mezelf ook vooruit duw, of tijdens pauzes, ik ben klaar voor wat er komen gaat. Bospaden, bergpaden, zeeweringen. Ik kan het zo ongeveer overal aan. Dat is mijn stijl. Ik draag het zelfs wanneer ik niet train.

Tamara Lunger

Bergbeklimster

Belangrijkste prestaties en successen
  • Beklom de Gora Pobeda van 3.003 m met Simone Moro, die bekend staat als mogelijk de koudste berg op aarde.
  • Opende een nieuwe bergroute op Island Peak tijdens een poging om de Manaslu in Nepal te beklimmen. Hoogte: 6.182 m.
  • Beklom de Nanga Parbat in Pakistan, ook wel bekend als de 'Killer Mountain'. 70 meter (300 feet) onder de top draaide ze om, om haar partners niet in gevaar te brengen. Hoogte: 8.126m.
  • De tweede Italiaanse vrouw die de K2 beklom, ook wel bekend als de 'Savage Mountain' op de grens van Pakistan/China zonder zuurstof te gebruiken. Hoogte: 8.611m.
  • Winnaar van de GORE-TEX Transalpine-Run, een race van 8 dagen door Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië.
  • De jongste vrouw ooit die de Lhotse-top bereikte in het Himalayagebergte van Nepal. Hoogte: 8.516m.