Klimmer

Stefan Glowacz

EEN LEVEN VOL PASSIE

Geen helikopter. Geen vliegtuig. Zo komt Stefan Glowacz op zijn bestemmingen. Of hij nou kanovaart op een rivier in de jungle van Venezuela of een kajaktocht maakt tussen de ijsschotsen in Noord-Canada. Acht jaar lang heeft hij talloze toernooien gewonnen, zoals 3 keer de Rock Master in Arco, Italië. In 1993 bedwong hij een van de toentertijd zwaarste routes ter wereld: Des Kaisers Neue Kleider-route in het Kaisergebergte in Oostenrijk. Nadat hij is gestopt met bergbeklimmen in competitieverband, heeft hij zich toegelegd op 'adventure climbing'.

Wat is je grootste prestatie tot nu toe? Of van afgelopen week?

De ontdekking van een nieuwe route op de Roraima. We hebben deze ‘Achter de regenboog’ genoemd, ter nagedachtenis aan onze vriend Kurt Albert. Er zijn rotspunten die nog niemand heeft vastgehouden. Rotsen waar nog niemand op heeft gestaan. Je bent de eerste die daar van het uitzicht geniet, de eerste die de top bereikt. Daar gaat het mij om. Het avontuur. Dat je bedenkt: wat is daar allemaal waar we geen weet van hebben? Ik wil het ontdekken. Ik wil het beleven.

Wat motiveert je om er telkens weer op uit te gaan, of meer te doen, meer te ontdekken?

Duidelijkheid. Ik kom elke keer weer als een ander mens terug. Ik heb daar geen afleidingen. Oplossingen worden eenvoudiger. Duidelijker. Of het nu om zware windstormen, hoogteziekte of materiaalproblemen gaat. Je moet direct met je team overleggen. Wat gaan we doen? Je moet een beslissing nemen. Buiten de bergen bestaat die urgentie niet. Maar het gaat niet alleen om het oplossen van problemen bij het klimmen. Het gaat ook om het oplossen van interne conflicten. Het isolement en de eenvoud van de bergen trekt me enorm aan.

Waarom gebruik je GORE-TEX-producten?

Het is van belang dat je alles onder controle hebt. Zeker onder die omstandigheden. Dat is het mooie van de hele ervaring. Je bent overgeleverd aan de omgeving. Maar je kunt deze met goede middelen aan. Dat zijn dingen waar je wel controle over hebt. Met wie je klimt. En welke kleding je draagt. GORE-TEX-producten zorgen dat je onder zware omstandigheden de touwtjes in handen hebt. Ik kan een storm niet tegenhouden. Maar welke jas ik aandoe om me te beschermen? Dat kan ik wel bepalen.

In tien woorden of minder: waarvoor ben je gemaakt?

Om te ontdekken. Om het onbekende te vinden.

Ik heb met zware omstandigheden te maken gehad. Hete zon. Koude lucht. Ruwe rotsen. Mijn GORE-TEX-jas beschermt me altijd. Hij zit comfortabel. Of ik nu een steile berg beklim of rust. Ik ben ervan verzekerd dat ik droog en warm blijf, ongeacht het weer. Ik kan blijven doorgaan onder omstandigheden waarbij ik zonder die jas misschien zou besluiten te stoppen. Het is fijn dat ik op die jas kan vertrouwen.

Climber

Belangrijkste prestaties en successen
  • Doorkruist Groenland, van de westkust tot de oostkust, met ski’s, slee en snowkite; beklimt onderweg een rotswand die nog niemand had bedwongen.
  • Klimt de zwaarste bergroute in Pedra Riscada in Brazilië (free climbing). Hoogte: 800 m.
  • Eerste beklimming van de Take the Long Way Home-route op Baffin Island in Canada. Hoogte: 700 m.
  • Genomineerd voor de Piolet d'Or voor het openen van een route (27 lengtes) op de noordelijke wand van Mullarón in Patagonië.
  • Richt bedrijf gespecialiseerd in klimmateriaal op met Uwe Hofstädter.
  • Wint Rock Master in Arco, Italië.

Gore-tex Newsletter