Trailrunner

Daniel Jung

VERTRAGEN OM TE VERSNELLEN

Daniel Jung is bekend om zijn prestaties bij het ultra running. Zijn aanpak: bergopwaarts vertragen zodat hij bergafwaarts kan versnellen. En ook vertragen voor een race. De week voor een evenement beperkt hij zichzelf tot een paar keer joggen, of een minder veeleisende tocht of klim. De 35-jarige stond op het podium in de South Tyrol Ultra SkyRace, de World Ultra Trail Running Championship en vele andere wedstrijden. In 2018 verandert hij en gaat hij voor enkele kortere afstanden.

Wat is je grootste prestatie tot nu toe? Of van afgelopen week?
2016 was wel een gedenkwaardig jaar. Ik deed mee aan 12 wedstrijden. Soms was mijn prestatie niet zo goed. Het vroeg veel van me. Maar ik leerde ook mijn lichaam kennen. Hoe ik de grenzen van mijn lichaam kan verleggen. Tekenen dat ik te ver ben gegaan. En ik heb ook nieuwe culturen leren kennen. Ik heb het geluk dat ik dat kan combineren met rennen.

Wat motiveert je om er telkens weer op uit te gaan, of meer te doen, meer te ontdekken?
De natuur. Daar is vrijheid. Vrede. Ik heb altijd moeilijke momenten tijdens races. Ik hoef dan alleen maar om mij heen te kijken. Het maakt het niet eenvoudig, maar het maakt het wel de moeite waard. Toen ik mountainbikete, leerde ik de bergen voor het eerst kennen. Het gaat niet om door de bergen te fietsen. Dat kunnen de meeste mensen wel. Het gaat om het waarderen van de persoonlijkheid van de bergen. Hun onvoorspelbaarheid.

Waarom gebruik je GORE-TEX-producten?
Functie. Ik heb uitrusting nodig die werkt. Met name voor langere races. Soms duurt de race meerdere dagen waarbij ik maar weinig tot niet slaap. Alleen de kleren op mijn rug. Die kleren moeten me over de eindstreep helpen.

In tien woorden of minder: waarvoor ben je gemaakt?
Gemaakt voor lange afstanden - hoe langer, hoe beter. Dat ben ik, denk ik.

Soms ren ik gewoon voor de lol. Gewoon gaan. En gaan. Het is een compleet ander gevoel. Ik heb uitrusting nodig die dat ondersteunt. Mijn GORE-TEX-jack is meer dan gewoon een jack om in te rennen. Het is weten dat ik buiten kan blijven als ik eenmaal buiten ben. Het weer kan zo temperamentvol zijn als het wil. Ik ben er klaar voor. Als het regent, glijdt het water er direct vanaf. Ik kan door blijven gaan, niets vertraagt me, niets houdt me tegen.

Daniel Jung

Trailrunner

Belangrijkste prestaties en successen
  • 3e plaats: Glencloe Skyline, Schotland 52 km/4.750 m
  • Tiroler Höhenweg 200 km, 14.000 m klim
  • 1e plaats: Ultra Trail Atlas Toubkal (UTAT), Marokko 105 km, 3.550 m klim.
  • 2e plaats: Hong Kong 100 bij de World Ultra Trail Running Championship 100 km, 4.500 m klim.
  • 1e plaats: GORE-TEX Transalpine Run: race van 8 dagen door Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië.
  • 1e plaats, nieuw trailrecord: Ultra SkyRace, Zuid-Tirol, Italië 121 km, 7.554 m klim.
  • 1e plaats, nieuw trailrecord: Dolomiti Extreme Trail, Val di Zoldo, Italië 103 km, 3.800 m klim.