Alex Megos
Bergbeklimmer

Alex Megos

LUCHTIG, MAAR GEFOCUST

Van de zwaarste klimroute tot de kleinste klimgreep, Alex Megos blijft altijd en overal gefocust. Alle ogen van de internationale klimwereld waren op hem gericht toen hij op 19-jarige leeftijd als eerste een route van moeilijkheidsgraad 9a on-sight voltooide: de Estado Crítico in Siurana in Spanje. Sindsdien heeft zijn passie voor zware trainingen op kleine houten grepen in klimhallen geleid tot succes op de steilste rotsen over de hele wereld. Hij heeft talloze moeilijke routes getackeld, de meeste binnen een indrukwekkend korte tijd en na slechts enkele pogingen. Alex doet af en toe ook graag mee aan competities; hij werd onlangs derde op het wereldkampioenschap (leadklimmen).

Wat is je grootste prestatie tot nu toe? Of van afgelopen week?

Mijn grootste prestatie tot nu toe is om klimmer te kunnen zijn! Mijn grootste prestatie als klimmer is de eerste beklimming van de Perfecto Mundo, de vierde 9b+-route van de wereld. Ik had nog nooit zo mijn best gedaan voor een route. Passie, inzet en concentratie: ik had het allemaal broodnodig, maar het was het waard.

Wat motiveert je om er telkens weer op uit te gaan, of meer te doen, meer te ontdekken?

Ik hou van wat ik doe. Klimmen betekent alles voor me. Het is een combinatie van sport, natuur, natuurkunde, geest, reizen en competitie, met mezelf of andere klimmers. Ik kan mijn eigen doelen stellen en me erop focussen. Ik ga er helemaal voor en verleg mijn grenzen. Er zijn nog zoveel dingen die ik wil zien, plaatsen die ik wil bezoeken en inspirerende bergwanden die ik wil ontdekken en beklimmen. Genoeg redenen om meer te ervaren.

Waarom gebruik je producten van GORE-TEX?

Met GORE-TEX producten kan ik doen wat ik graag wil en hoef ik me minder zorgen te maken. Ik wil niet te veel hoeven nadenken over mijn uitrusting. Die heeft zijn eigen taak, ik de mijne. Ik wil me kunnen concentreren op het klimmen. Het touw moet mijn val tegenhouden. Het magnesiumpoeder droogt mijn vingers. De rugzak is voor mijn uitrusting. De jas houdt me droog en warm. De schoenen beschermen me als ik bij een rotswand kom. Alles werkt zoals het hoort, daar gaat het om.

In tien woorden of minder: waarvoor ben je gemaakt?

Gesloten klimgrepen. De moeilijke klimroutes. En misschien om jonge mensen te inspireren om te klimmen en persoonlijke doelen te stellen, hoe ze ook klimmen (sorry, dat zijn meer dan tien woorden).

Voor elke klim gebruik ik alleen de noodzakelijke dingen. Mijn GORE-TEX jas gaat altijd mee. Hij weegt bijna niks en neemt geen ruimte in beslag in mijn rugzak. Ik was heel wat keren blij dat ik hem bij me had als het begon te regenen of te waaien. Ook al zijn de rotsen nat en glad, ik blijf droog. Als ik uitrust in de koude wind voel ik me nog steeds warm. Ik voel me comfortabel in oncomfortabele omstandigheden.

Alex Megos
ALEX MEGOS

Bergbeklimmer

Belangrijkste prestaties
  • Bereikte het hoogste punt van het Black Diamond Project in Stockholm, ‘s werelds moeilijkste indoorklimroute.
  • Zilver tijdens de Lead-finale van het IFSC Wereldkampioenschap Klimmen in Kranj, Slovenië.
  • Zilver tijdens het Europees Boulderkampioenschap in München, Duitsland.
  • Eerste beklimming van de Fight Club in Banff, de moeilijkste klimroute van Canada.
  • De eerste die een route met moeilijkheidsgraad 9a on-sight beklom, de Estado Crítico in Siurana, Spanje.